Les Balears redueixen el deute financer 79 milions el 2018

La Comunitat deu actualment 8.723 milions, gairebé cinc vegades més que el 2007, amb 1.798

La xifra provisional del deute a 31 de desembre de 2018 queda en 8.723 milions d’euros, un 28% del PIB de les Balears, que suposa una reducció de 79 milions respecte del tancament del 2017, segons el càlcul provisional de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni. La reducció és inferior que no s'havia previst inicialment, ja que durant la presentació delsa pressupostos es va avançar un tancament proper als 8.669 milions, però els crèdits per fer front a les inundacions del Llevant i als pagaments d'indemnitzacions a promotores derivats de sentències en contra de la Comunitat per protecció d'àrees naturals han incrementat aquesta quantitat.

"Aquest descens de la xifra del deute a Balears, encara provisional, suposa un canvi en la sèrie històrica dels darrers 10 anys, durant els quals cada tancament anual ha estat superior a la xifra de l’any anterior", destaca el Govern en un comunicat.

"En termes percentuals, el descens del deute de les Balears és encara més acusat, i queda en el 28% sobre el seu Producte Interior Brut a 31 de desembre de 2018. L’any 2017 aquest indicador va tancar amb un 29,4% del PIB. El deute en relació amb el PIB accelera la seva caiguda, iniciada des del 2015, any que es va tancar amb un 30,4%. Des d’aleshores el descens s’ha produït de manera ininterrompuda, i permet recuperar el deute als nivells del 2014", indiquen des del Govern.

El 2015, encara amb pressupostos de l'anterior govern del Partit Popular, el deute va ser de 8.330 milions d'euros davant els 4.774 milions del primer any de la legislatura, el 2011.

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, s’ha mostrat satisfeta pel "control" del deute, i perquè "una vegada més, les xifres confirmen les nostres previsions: hem aconseguit aturar el creixement desbocat del deute que es va mantenir la passada legislatura. Aquests quatre anys han suposat un abans i un després en la sèrie històrica del deute públic de la Comunitat Autònoma".

Cladera també ha valorat les dades d’execució del pressupost de la Comunitat Autònoma de 2018, emeses per la Intervenció General de l’Estat, segons les quals el mes d’octubre s’ha tancat amb un superàvit comptable del 0,46% del PIB, per un total de 146 milions d’euros a les Balears. És el quart mes consecutiu en verd des del passat juliol. L’octubre de l’any passat el superàvit era major, de 240 milions d’euros, un 0,80% del PIB, però cal tenir en compte que enguany s’ha afrontat el pagament d'una bona part de les indemnitzacions fruit de sentències judicials, entre altres despeses no recurrents.
 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF