CRISI DEL DEUTE
Economia 07/06/2013

El BCE insta Rajoy a abaixar impostos

El banc manté tipus baixos però decep la inacció per revifar el crèdit

E.f.
2 min
El president del BCE, Mario Draghi, ahir a la roda de premsa en què va anunciar que el preu del diner es manté a mínims.

Barcelona.El camí de l'austeritat i el control del dèficit que segueixen estats europeus especialment vigilats com Espanya no ha d'agafar la drecera "fàcil" de la pujada d'impostos, va avisar ahir el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi. Va proposar, en canvi, que l'executiu de Mariano Rajoy prioritzi les retallades en la "despesa pública improductiva" per complir amb els objectius de Brussel·les. Segons Draghi, atacar la despesa pública, tot i ser més dur d'aplicar per als governs, és una via més segura per garantir una recuperació que no pas apujar tributs que ja són prou alts.

Justament per afavorir la remuntada econòmica també al conjunt de l'eurozona, el BCE va decidir ahir a la reunió mensual mantenir els tipus al 0,5%. Així, el preu del diner encadena el segon mes a mínims històrics. L'organisme europeu, però, va aparcar les solucions promeses per resoldre la falta de crèdit. Malgrat haver anunciat fa un mes que treballava per afavorir l'arribada de liquiditat a les pimes, ahir Draghi no va concretar encara cap mesura per fer-ho. Això va fer que, després de la seva roda de premsa, els mercats reaccionessin i la prima de risc, en el cas d'Espanya, s'enfilés fins als 317 punts, tot i acabar tancant per sota. En el cas d'Itàlia, la prima també va patir un repunt notable fins als 263 punts.

Previsions més pessimistes

El BCE va empitjorar lleugerament les previsions econòmiques per a la zona euro aquest any, augurant una caiguda del 0,6% del PIB (una dècima més que fa un mes). La recuperació es manté a l'horitzó de cara a l'any que ve i es concretarà, va dir ahir Draghi, amb una remuntada de l'1,1% del PIB, una dècima més del que havia pronosticat fins ara.

L'impuls vindrà de les exportacions, va dir el responsable del BCE, que va destacar el creixement de les vendes a l'exterior que han registrat els últims mesos estats com Alemanya, Espanya i Itàlia. També, va dir, la política expansiva del BCE contribuirà a la reactivació.

Els deures, va dir Draghi, passen sobretot per atacar l'atur, creixent i especialment dramàtic en alguns estats. Va instar els governs a desplegar les reformes amb agilitat per afavorir la reactivació del mercat de treball i l'encaix dels treballadors que s'han quedat sense feina, especialment els joves, que va dir que pateixen en solitari les conseqüències de la flexibilitat al mercat laboral.

La inflació a l'eurozona, en canvi, es manté controlada, segons el BCE, que preveu que acabi l'any en l'1,4% i que els preus es rebaixin una dècima el 2014.

stats