Economia 20/06/2019

El BCE creu que els tipus d'interès baixos no perjudiquen els bancs i els demana que redueixin costos

Reclamarà que s'actuï per frenar l'augment del preu de l'habitatge als països on hi hagi un sobrecost

Laia Forès
3 min
El vicepresident del BCE, Luis de Guindos, aquest dijous a Santander.

SantanderEls bancs es queixen dels tipus d'interès baixos perquè, segons asseguren, els redueix la seva rendibilitat. El Banc Central Europeu (BCE), però, ho desmenteix. Segons el vicepresident del regulador europeu, Luis de Guindos, "fins ara els aspectes positius han estat superiors als possibles efectes negatius". El BCE sosté –punt de vista que comparteix el Banc d'Espanya– que els interessos baixos fan augmentar la demanda de crèdit, fet que fa créixer el negoci bancari.

Per tant, el que perden amb els tipus baixos ho compensen amb l'increment del crèdit. "La política plantejada pel BCE està darrere de la recuperació econòmica i aquesta és positiva per als bancs. Té un impacte directe en la millora de la demanda del crèdit", ha subratllat Guindos aquest dijous durant la seva intervenció en un seminari a Santander organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE).

El vicepresident del BCE ha assegurat que un dels riscos més importants per a la banca europea és l'“escassa” rendibilitat i creu que la solució passa per reduir els costos. “A Espanya ja s’ha fet un esforç important per a l’eliminació de l’excés de capacitat de la banca, però s’ha de seguir amb la reducció de costos”, ha subratllat. Davant les crítiques de la banca al BCE, l’exministre d’Economia del PP ha recordat que l’objectiu del BCE és mantenir l’estabilitat dels preus: “La política monetària no es fixa en la rendibilitat dels bancs, sinó en la situació de l’economia i dels preus”, ha advertit.

El missatge del BCE contrasta amb el de la banca espanyola. El sector sosté que els tipus d’interès negatius limiten la seva rendibilitat. El president de l’Associació Espanyola de banca (AEB), José María Roldán, ha assegurat en el mateix seminari que el retard almenys fins a finals del 2020 de la pujada de tipus redueix els marges de benefici de les entitats. “Els tipus d'interès baixos són un contrasentit”, ha assegurat Roldán. El president ha admès que el BCE ha de complir amb el seu objectiu de contenció de preus, però aquest missatge -ha subratllat- és compatible amb el fet que els tipus negatius “no són bons” pels bancs.

Preu de l'habitatge

El BCE també està preocupat pel preu de l'habitatge. Tant el supervisor europeu com el Banc d’Espanya segueixen de prop l’augment del preu de l'habitatge a tots els estats membres, inclosa Espanya i ja s'han "identificat" països i segments específics on hi ha "sobrevaloració" dels preus. El BCE no ha fet públic a quins estats membres o ciutats s'està produint aquest fenomen però a l'Estat, ciutats com Barcelona o Madrid han patit augments espectaculars en els últims anys.

Segons ha explicat Guindos, si es comprova que es produeix una “sobrevaloració” dels pisos en certs països o segments del mercat immobiliari, els supervisors demanaran que s’actuï amb mesures per frenar els preus. L'exministre d'Economia s'ha mostrat convençut de que el govern central prendrà mesures i ha assenyalat que altres socis europeus, com Alemanya, França i Bèlgica, han imposat un recàrrec de capital a les entitats financeres per evitar que un excés de crèdit.

Petjada mediambiental

El número dos del BCE també ha revelat que el supervisor està estudiant la possibilitat d’introduir un nou criteri en els tests de solvència a les entitats relacionat amb la petjada mediambiental, tot i que encara no hi ha cap decisió en aquest sentit. “El canvi climàtic pot tenir un impacte en l’economia”, ha assegurat.

Sobre la nova criptomoneda de Facebook, la libra, el vicepresident del BCE ha advertit que haurà de complir amb les condicions regulatòries, però ha assegurat que pot ser una iniciativa positiva si facilita els pagaments als ciutadans.

stats