BBVA rectifica i redueix l'impacte negatiu del procés independentista català sobre les Balears

L'informe econòmic del banc bascoespanyol eleva el creixement inicial esperat per al 2018

El Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Research ha rectificat la previsió d'impacte negatiu del procés independentista català sobre les Balears. En l'informe presentat aquest dimarts, indica que "les expectatives (per a les Illes) es mantenen favorables amb vista al primer trimestre del 2018, i si es confirma un impacte limitat de la inestabilitat política a Catalunya, suposaria un enfocament a l'alça sobre les nostres previsions". De fet, el BBVA Research indica que el Producte Interior Brut (PIB) de l'Arxipèlag podria haver crescut un 4,1% durant el 2017, i les previsions són que creixerà un 3,0% el 2018 i un 2,6% el 2019. Si fos així, es podrien crear 36.000 llocs de feina i la taxa d'atur es podria reduir fins al 7,1% a finals del 2019.

Així n'ha informat el BBVA Research, que indica que el creixement del 4,1% és bastant més que el 3,1% que ha fet el conjunt de l'Estat.  

El BBVA preveu que es mantindrà el "dinamisme" amb un creixement per sobre de la mitjana estatal, afavorit per l'"entorn exterior i, sobretot, pel turisme".

Així i tot, el BBVA preveu un "esgotament progressiu" de la demanda interna, perquè part d'aquesta demanda es donava perquè era retardada per la crisi.

En relació amb el turisme, troba que "s'està arribant a la saturació en algunes regions més turístiques, com a les Balears".

Respecte del quart trimestre de 2017, ha assenyalat que l'"augment de la incertesa relacionat amb l'entorn de Catalunya ha estat relativament moderat i compensat per un entorn global positiu".

En aquest sentit, l'informe determina que en l'escenari "més probable" la tensió política a Catalunya podria restar "dues o tres dècimes" al creixement del PIB balear el 2018, encara que si les previsions per a aquesta comunitat se superassin, l'impacte per a la resta d'autonomies "seria menor".

 

EDICIÓ PAPER 13/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF