Economia 18/06/2013

El BBVA demana vendre "com més aviat millor" els bancs nacionalitzats

J.f.
1 min

Santander.Minuts abans de la intervenció del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va ser el torn del president del BBVA, Francisco González. Durant el seu discurs i en el posterior col·loqui conjunt amb el ministre, el banquer va defensar "avançar com més aviat millor" la venda de les entitats nacionalitzades (Bankia, CatalunyaCaixa i Novagalicia) perquè creu que ajudarà a "finalitzar" el sanejament del sistema financer i augmentar la concessió de crèdits. En l'últim intent de venda al febrer de l'entitat catalana -que es va suspendre-, el BBVA hi va mostrar un interès formal.

En les últimes setmanes s'ha reobert el debat sobre si cal privatitzar com més aviat millor CatalunyaCaixa i Novagalicia -com reclama el Banc d'Espanya- o esperar un temps fins que la situació dels mercats millori i es puguin comercialitzar a més bon preu. Aquesta última era la posició del ministeri d'Economia fa uns mesos, però ara podria canviar segons quines siguin les conclusions d'un informe que ha encarregat a la consultora McKinsey i que podria recomanar avançar la venda perquè les entitats estan perdent valor. En el cas de Bankia, es manté l'aposta d'esperar, ja que és una entitat molt més gran.

D'altra banda, González va fer una llarga llista de peticions al govern de Mariano Rajoy, principalment avançar en l'impuls de reformes estructurals, tot i que va calcular que Espanya està "al principi del final de la crisi". Va reclamar "reformar amb profunditat el sector públic" i també fer canvis en sanitat i pensions i adoptar "mesures addicionals" en la reforma laboral del 2012. A més, també va demanar millorar el sistema educatiu i judicial, i impulsar la "transparència i la rendició de comptes" en l'àmbit polític.

stats