DESPESA TURÍSTICA
Economia 23/06/2018

Alemanys i britànics, els turistes que gasten més en les seves vacances

L’illa on els turistes deixen més doblers és Mallorca, amb més de 1.500 milions del gener a l’abril

Antoni Oliver
4 min
PERSPECTIVES El sector hoteler no espera una temporada tan excepcional com la de l’any passat.

PalmaEls turistes alemanys són els que gasten més durant les vacances, 919 euros. Els segueixen els turistes del Regne Unit, amb 749 euros. Però si agafam els països nòrdics en conjunt, els turistes de Suècia, Dinamarca, Noruega i Finlàndia gasten més de 1.000 euros en les seves vacances. En el període del gener a l’abril, l’illa en la qual gastaren més va ser Mallorca, que rebé 1.525 milions. Així mateix, l’ocupació del mes d’abril superà el 65% i la perspectiva és que s’allargarà la temporada.

Les dades de la despesa turística indiquen que hi ha hagut un lleuger descens. La darrera dada aportada per l’Institut Balear d’Estadísticarevela que el mes d’abril del 2018 hi va haver una despesa de 952 milions d’euros, amb una variació anual del 6%.

Segons l’Estadística de Despesa dels Turistes (EGATUR), “aquestes dades han d’interpretar-se amb precaució, perquè s’ha de tenir en compte l’efecte que pot haver-se produït en els resultats del calendari de Setmana Santa, que enguany va ser a finals de març i principis d’abril i l’any passat va caure ja a principi d’abril.

Així mateix, l’estudi posa en relleu que “la despesa acumulada del gener a l’abril del 2018 és de 1.782 milions d’euros, amb una taxa de variació, segons el mateix període del 2017, que és d’un 4,55% més.

L’Ibestat fa aquest estudi en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística i aporta dades detallades segons les illes i la procedència dels turistes.

Quan es precisa la despesa per illes, s’ha d’indicar que hi ha algunes variacions negatives, tenint en compte que, tot i que aquestes xifres corresponen a la temporada baixa, encara que hi ha desestacionalització s’està lluny d’assolir un repartiment de turistes uniforme durant tot l’any. El treball posa en relleu que a Eivissa i Formentera la despesa dels turistes respecte de l’abril del 2017 presenta una variació d’un 6,38% negatiu. Així mateix, la despesa a Mallorca baixa un 5,4% i a Menorca, un 28,33%.

Si es té en compte la dada acumulada del gener a l’abril, les xifres milloren. En aquest cas, a Mallorca la despesa augmenta un 5,19%; a Menorca, continua sent negativa (un 13,63% menys) i a Eivissa i Formentera s’incrementa fins un 5,07%.

L’estudi també analitza la despesa turística per països emissors. En aquest sentit, s’ha de destacar que el 89, 31% del total de la despesa la fan països estrangers. A més, els turistes residents a l’Estat aportaren el 10,69% de la despesa total.

D’altra banda, s’entra en l’anàlisi de la despesa per mesos. En aquest aspecte, es destaca que la despesa el mes d’abril va ser d’una mitjana de 821 euros a les Illes en conjunt. L’illa que té els turistes que gasten més és Mallorca, amb 850,9 euros. La segueixen Eivissa i Formentera, amb 726,31 euros, i Menorca, amb 566,82 euros.

La despesa diària estimada per turista és de 141 euros, amb una taxa de variació anual positiva d’un 9,51%.

Despesa segons l’illa de destinació

El treball destaca també quina és la despesa per turisme segons l’illa de destí. En aquesta qüestió, el treball posa en relleu que el 83,87% de la despesa dels turistes es va fer a Mallorca i el 13,54% a les Pitiüses. Menorca resta en tercer lloc, amb el 2,59% de la despesa total.

Les illes en què els turistes fan una major despesa diària són Eivissa i Formentera, amb 155, 69 euros. Les segueixen Mallorca, amb 140, 19 euros, i Menorca,amb 110, 29 euros.

La conjuntura del mes d’abril suposa un descens de la despesa per illes si es compara amb el mateix mes de l’any anterior. No obstant això, s’ha de tenir en compte l’avançament de la Setmana Santa, que va caure en març.

El país emissor que més va gastar fou Alemanya, amb el 38,2%del total. Els turistes residents en altres comunitats autònomes realitzaren una despesa que va suposar un 10,69% de la quantitat total.

La despesa per països revela que els que més gastaren el mes d’abril del 2018 foren els alemanys, amb 363, 97 milions d’euros. Després, els turistes del Regne Unit, a bastanta distància, amb 168 milions. Els turistes de països nòrdics deixaren 86 milions d’euros. Els suïssos varen gastar 37,52 milions; Bèlgica, Holanda i Luxemburg, 55 milions. Els turistes francesos, 44,43 milions, i els italians, 20,72 milions. D’altra banda, s’ha de destacar que els turistes residents a l’estranger gastaren 152,68 euros diaris i 914 euros per persona, mentre que els turistes de l’Estat gastaren 86 euros al dia i per persona, un total de 444 euros.

Quant a les grans xifres que resumeixen la situació, és remarcable el fet que en el període del genera l’abril del 2018, la despesa dels turistes fou de 1.782 milions d’euros. La major part d’aquesta despesa (84,9%) la varen fer residents a l’estranger. D’altra banda, les Illes Balears aconseguiren el mes d’abril una ocupació del 65,3%, la qual cosa suposa una baixada de 5,4 punts, segons els indicadors del Moment Econòmic. No obstant això, aquesta disminució del turisme és conjuntural i, per tant, se’n percebrà, al començament de la temporada, una millora significativa.

El sector hoteler no espera una temporada tan excepcional com la de l’any passat, però encara hi ha perspectives bastant positives, malgrat que els altres destins competidors -Tunísia, per exemple- s’hagin recuperat perquè ja hi ha més seguretat als països nord-africans.

El Govern balear ha manifestat diverses vegades que la temporada del 2018 serà més llarga si se segueix la tendència del 2016 i el 2017. La desestacionalització comença a presentar xifres significatives gràcies al mercat de l’Estat. Els mercats britànic i alemany seguiran una tendència positiva, i també hi haurà bones xifres d’ocupació dels països nòrdics.

stats