Aina Calvo: "Si plantejam els pressupostos com una cursa entre comunitats, sempre hi perdrà algú"

La delegada del govern espanyol nega que s'hagi incomplert el REB amb les Balears per sota de la mitjana estatal en inversions

La delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, ha demanat aquest dijous que els pressupostos i les inversions de l'Estat a les comunitats autònomes no es plantegin com una competició territorial. "Si plantejam els pressupostos com una cursa entre comunitats, sempre hi perdrà algú", ha assenyalat en roda de premsa.

Calvo ha reconegut que els 200 milions d'euros d'inversions de l'Estat a les Balears col·loquen les Illes a la coa d'Espanya en aquest apartat, però ha considerat que "és molt important completar-ne la visió". "Seria incomplet fer creure als ciutadans balears que estan a la coa de l'Estat. És incert, perquè hi ha altres classes d'inversions regionalitzades que incrementen la xifra", ha continuat. "Comprenc la crítica, però els 200 milions d'inversió directa són 50 més que el 2019. La voluntat de creixement és clara", ha afirmat.

Segons la delegada, aquests pressupostos "són excepcionals" i responen a "unes circumstàncies excepcionals en plena pandèmia". Calvo ha assegurat que els comptes del govern espanyol "donaran resposta als ciutadans de les Balears" i ha destacat els 133 milions que s'assignaran a les Illes dels fons europeus, a més de 10 milions d'euros del conveni ferroviari i 5,8 milions per a la lluita contra la violència masclista. A més, la delegada ha recordat que l'Estat "asumirà part del dèficit de les comunitats autònomes".

Sobre la manca de desenvolupament del Règim Especial de les Balears (REB), Calvo ha assenyalat que "cal desplegar-ne la fiscalitat" mitjançant comissions mixtes entre el Govern i l'executiu estatal. Però també ha matisat que es tracta d'"un projecte de llarg recorregut". Malgrat això, la delegada s'ha mostrat en desacord amb les declaracions que ha fet la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, qui ha assenyalat que l'Estat ha incomplert el REB i ha deixat les Illes per sota de la mitjana d'inversions. "No s'ha incomplert cap llei. És inacceptable que es digui que s'incompleix una llei", ha destacat.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF