ACS i Atlantia es gasten 820 M€ per tenir l’opció de treure Abertis de la borsa

Els nous propietaris d’Abertis tenen la via oberta per arribar al 100% del capital, però això no surt gratis

La voluntat de Hochtief -la filial alemanya d’ACS- i la italiana Atlantia de prendre el control total d’Abertis té un preu. Aquestes companyies han destinat 820 milions d’euros a augmentar la seva participació en la concessionària d’autopistes fins a més del 90%. Amb aquesta participació ja poden convocar una junta general d’accionistes per promoure l’exclusió de la borsa dels títols de la companyia d’infraestructures.

L’oferta pública d’adquisició (opa) de Hochtief i Atlantia sobre Abertis es va tancar el 8 de maig. Va ser un èxit, ja que van aconseguir el 78,7% del capital per 14.326 milions d’euros. Els oferents estaven eximits de llançar una opa d’exclusió, ja que entraven en una de les excepcions previstes per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que és que l’opa es dirigeixi al 100% del capital. Però la idea dels nous propietaris d’Abertis és obtenir el control del 100% de l’empresa, treure-la de la borsa i posar-la dins d’un hòlding. Per aconseguir-ho es van deixar una porta oberta: mantenir durant sis mesos l’oferta de comprar als accionistes els seus títols al mateix preu de l’opa.

Des de la fi de l’opa han seguit comprant accions, bàsicament a fons d’inversió com BlackRock, Elliot i Kempner. Després d’invertir uns 820 milions d’euros, la participació de Hochtief i Atlantia ha augmentat un 4,5%, que, sumat al resultat de l’opa, posa la participació directa en un 83,3% del capital. A aquesta participació s’hi ha de sumar l’autocartera d’Abertis, un 7,9% del capital. Per tant, les dues companyies ja superen el 91% d’Abertis i ara poden iniciar el mecanisme per forçar els accionistes que queden a vendre’ls la seva participació de manera obligatòria.

1.600 milions més

Els nous propietaris d’Abertis tenen la via oberta per arribar al 100% del capital, però això no surt gratis. Al preu de l’opa, adquirir el 8,79% del capital suposarà desemborsar uns 1.600 milions d’euros. Res, no obstant, que no estigués previst des del primer moment, perquè l’oferta concertada per apoderar-se d’Abertis ja preveia arribar al 100% de la companyia d’autopistes que ara ja presideix Marcelino Fernández Verdes, el número dos de Florentino Pérez.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF