Dossier 01/06/2013

De turistes ocasionals a residents

El mercat immobiliari rus representa el 5% del total

A. T.
3 min
El sector immobiliari, en plena depressió, té moltes esperances posades en el mercat rus.

PalmaLes xifres expliquen la punxada de la bombolla immobiliària: a l'Estat s'ha passat de superar el milió de vendes de cases i pisos en el 2006 a les 330.000 compravendes de l'any passat. Les dades són de l' Anuari Estadístic Immobiliari 2012 , que publiquen els registradors de la Propietat i que revela que l'aparició del nou client rus és ascendent en aquest període. I ja són els tercers, darrere de britànics i francesos com a estrangers que més habitatges han comprat a l'Estat.

Balears és la comunitat autònoma on més propietats han comprat els clients estrangers. Gairebé el 25% de les transaccions immobiliàries de l'any 2012 a l'Arxipèlag, prop de 8.000, han anat a parar a mans foranes.

"A Balears, i més concretament a Mallorca, "el nou mercat immobiliari rus mai no arribarà a tenir la importància que durant les darreres dècades representen els clients alemanys i anglesos". Qui així opina és Kai Dost, propietari de la immobiliària Dost & Co, especialitzada en les cases d'alt nivell. "El creixement del mercat rus en compres d'habitatges a Mallorca és del 100% anual, però aquesta xifra representa el 5% del mercat. I no crec que aquest percentatge arribi a ser superior al 15% del segment de l'alt standing ", afirma Dost, "tot i que aquest percentatge s'assolirà de manera ràpida durant els dos o tres pròxims anys".

Busquen seguretat

A Menorca també s'ha notat l'arribada del nou segment de client immobiliari rus. "És gent jove, amb poder adquisitiu, que compra possessions antigues amb terreny al voltant per rehabilitar-les i que paguen de mitjana un milió d'euros". Francesc Arnau opina des de l'experiència d'agent de la companyia Engel & Volkers. En els darrers dos anys, a Menorca s'ha produït un canvi de tendència en la tipologia de clients que cerquen possessions i cases de luxe: "El comprador espanyol ha desaparegut i l'anglès ha baixat un 80%. Ara són els compradors francòfons i els russos" els que tanquen la majoria d'acords de compra, uns clients "excel·lents", segons Arnau, que van a cercar a Menorca "la seguretat i la tranquil·litat, valors afegits que ofereix l'illa".

A Mallorca, segons Kai Dost, la mitjana de preu de compra dels clients russos està entre els 1,5 i els 2 milions d'euros, molt més econòmics que els que es poden oferir per cases similars a França, al Regne Unit i a Alemanya. Però "no són beneits. No són com els russos que venien fa uns anys, que podien pagar de més. Ara calculen i coneixen els preus de mercat. Negocien". Per Dost, aquest fet és una demostració que els russos que ara vénen a Mallorca amb intenció de comprar un habitatge "ja no responen al perfil de mafiós, corrupte o polític. Són empresaris d'un país que crea riquesa. Gent que parla anglès perfectament, que coneix altres cultures".

Els nous propietaris immobiliaris russos cerquen a Mallorca la proximitat a la mar i a Palma, on hi ha les principals botigues de luxe. I curiosament volen saber on s'allotgen altres russos, però eviten expressament tenir-los com a veïns. Prefereixen les urbanitzacions i les cases de construcció moderna, abans que emprendre una rehabilitació d'una possessió rural del centre de l'illa.

El sector del lloguer de cases de gran luxe ha notat l'arribada del nou client rus. "Enguany s'ha percebut un gran increment de demanda", indica Aina Albertí, d'Engels & Volkers. No obstant això, molts han fet tard per aquest estiu, ja que "les cases que volen, prop de la mar i exclusives, ja estan reservades". Aquest client, "molt exigent" lloga habitatges a un preu entre "5.000 i 8.000 € a la setmana, però els preus poden pujar més" segons els serveis demanats, com "majordomia, xef privat, neteja o seguretat".

stats