Les filtracions
Dossier 18/06/2013

Uns llargs tentacles per ajudar els Estats Units i interceptar aliats

1 min
Dmitri Medvédev i Barack Obama en el G-20 del 2009.

Vigilar el govern sud-africà

Des del 2005 Londres intercepta les trucades i els correus electrònics del ministeri d'Afers Estrangers de Sud-àfrica. El govern britànic buscava així -segons els documents filtrats a The Guardian - poder "augmentar la confiança" en aquest país. Cal tenir en compte que llavors presidia Sud-àfrica Thabo Mbeki, que tendia a canviar sovint el seu punt de vista en temes econòmics i financers a les cimeres. Però l'espionatge ha continuat fins avui.

Investigar Medvédev

El G-20 del 2009 va ser l'escenari de la primera reunió entre el llavors president rus, Dmitri Medvédev, i el seu homòleg nord-americà, Barack Obama. Washington no podia esperar a saber com havia reaccionat Medvédev a la reunió, per això l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels EUA va demanar al GCHQ que els permetés interceptar les comunicacions del líder rus amb Moscou just després de la trobada. La NSA, però, no va aconseguir desencriptar la trucada.

Anticipar-se a Ankara

Ser un aliat clau de l'OTAN no ha de fer-te necessàriament immune a l'espionatge de Londres. Els documents de The Guardian sobre l'espionatge al ministre de Finances turc, Mehmet Simsek, durant la cimera del setembre del 2009, mostren l'abast dels tentacles del GCHQ. L'objectiu era anticipar-se al punt de vista de la delegació de Simsek sobre les reformes econòmiques que havia presentat el govern de Gordon Brown. No n'hi havia prou preguntant-li.

stats