TURISME REHABILITACIÓ URBANÍSTICA
Dossier 06/06/2013

La reconversió de la Platja de Palma serà cap amunt

El Govern permet apujar dues plantes als hotels de 4 i 5 estrelles

Jaume Perelló
3 min

PalmaEls hotels de la Platja de Palma podran aixecar dues plantes més sempre que no en tinguin ja vuit i disposin d'una categoria de quatre o cinc estrelles. Així ho estableix el decret llei de mesures urgents que aprovarà el Govern aquest divendres amb l'ànim de facilitar les inversions privades. Sens dubte és l'article que més crida l'atenció d'una normativa que presentaren ahir el conseller de Turisme, Carlos Delgado, i el president José Ramón Bauzá, i que no dubtaren a qualificar d'"absolutament necessària" per assegurar la inversió privada a la zona, avui aturada després de més de 10 anys d'anuncis de plans i normatives de reconversió que no s'arriben a aprovar.

En aquest sentit, el pla de reconversió de la Platja de Palma encara no ha estat aprovat definitivament i el Govern vol avançar i promoure les inversions, tal com li reclama el sector hoteler. En opinió del president, "aquest decret permetrà que es puguin dur a terme importants inversions de la iniciativa privada, que ara mateix és l'única que pot moure l'economia. Nosaltres volem crear les condicions perquè ho puguin fer i això genera confiança".

Competències dels consells

El Govern regula, per tant, mitjançant un decret, una matèria estrictament urbanística, com és l'increment del volum dels hotels de la Platja de Palma, "sempre que ho autoritzi el Consell Insular i l'Ajuntament", va matisar Carlos Delgado.

Els increments d'edificabilitat que marca el decret seran del 15% per als hotels de tres estrelles i del 20% per als de quatre, sempre que no se superin els vuit metres d'increment d'altura. En el cas dels de cinc estrelles, l'edificabilitat que es permetrà ampliar arriba al 30%.

Carlos Delgado va explicar que "el decret declara la Platja de Palma com a zona madura de manera oficial, i és per això que es permeten aquestes actuacions d'urgència". Sobre la possible crítica que es pugui fer d'autoritzar dues plantes més d'altura als hotels de la Platja de Palma que compleixin els requisits, Delgado va dir que "fa un any es va dir que la Llei general turística seria depredadora i ha quedat clar que no s'ha consumit ni un metre més. No em preocupa la crítica. A qui li importa que els hotels creixin dues plantes més?"

El decret es refereix a la Platja de Palma, però el Govern obre la possibilitat que altres zones puguin reclamar la qualificació de "madures" i automàticament iniciar un procés de reconversió que també podria incloure l'augment de les dues plantes d'altura. Per fer-ho, digué el conseller, "caldrà que igualment sigui el consell insular amb el preceptiu informe municipal el que ho autoritzi. Tenim clar que cada ajuntament ha de poder marcar el seu model".

Tres anys per modernitzar

A banda d'aquesta mesura, la nova norma fixa l'obligatorietat que tots els establiments, com pensions, hostals, restaurants i sales de festa, presentin abans de finals d'any un pla de modernització que hauran de fer realitat en un màxim de tres anys. Qui no compleixi aquest requisit, "serà objecte de l'actuació d'ofici de la Conselleria, que aplicarà la normativa vigent, inclòs el tancament del negoci", afirmà Delgado. La Platja de Palma ja ha vist com la iniciativa privada es posava en marxa els darrers mesos. Així, Bauzá va informar que es construiran quatre hotels nous, un dels quals de cins estrelles, fet que significarà una "inversió de 100 milions d'euros" els propers anys. "És la primera vegada en 30 anys que es fan hotels a la zona", assenyalà.

A la Platja de Palma, segons dades del Govern, 29 establiments tramiten l'augment de categoria. Una altra de les novetats que incorpora la normativa fa referència a la regularització de places, ja prevista a la Llei turística. "Ha estat un èxit", explicà el conseller Delgado, "però l'administració només ha pogut analitzar encara un 30% del total dels expedients que estam tramitant" i per aquest motiu el decret que aprovarà divendres el Govern allarga el termini que inicialment s'havia marcat per a les places fora d'ordenació.

stats