Dossier 20/01/2018

Els policies tutors dissenyen una campanya per prevenir addiccions

La tasca que duu a terme cos de les Illes serà guardonat a escala estatal

Maria Cifre
3 min
Rafel Covas va començar a redactar el 2001 el programa de Policies Tutors de les Illes Balers.

PalmaL’equip de Policies Tutors de les Illes Balears treballa en el disseny d’una campanya per prevenir els problemes d’addiccions als videojocs i casinos online per part de menors, ja que se n’han començat a detectar els primers casos a les Illes.

Segons el Coordinador del programa de policies tutors, Rafel Covas, l’addicció als jocs online “és una problemàtica molt mala de detectar”. Per això s’editaran uns fulletons dirigits als pares amb consells i indicadors per poder descobrir un possible cas en l’àmbit familiar.

Covas explica que els menors addictes als jocs en xarxa presenten una sèrie de símptomes carecterístics: irritabilitat quan s’interromp el joc o quan el menor no pot jugar, que es passi moltes hores connectat a internet o que faltin doblers a casa o a la targeta bancària, entre d’altres. La campanya serà llançada el proper 6 de febrer coincidint amb el Dia Mundial de l’Internet Segur.

Referents a escala estatal

El proper dijous 25 de gener, la Unión Nacional de Jefes y Directivos de Policia Local, lliurarà un guardó al Programa de Policies Tutors de Balears, que va començar l’any 2002 a Pollença amb Rafel Covas al capdavant. L’acte es durà a terme a Fuenlabrada, a la setena trobada nacional de responsables de seguretat local.

El programa de Policies Tutors de les Illes Balears va començar a redactar-se l’any 2001 a causa de la demanda per part de la direcció de L’IES Guillem Cifre de Colonya de Pollença, des d’on es demanava més vigilància per les sospites de consum de drogues fora de l’institut. El gener del 2002 es va posar en pràctica la prova pilot del projecte amb Rafel Covas baix la supervisió de l’oficial Jaume Simó. A final de curs, l’IES, juntament amb els serveis socials, va fer-ne una valoració molt positiva. Amb vista a l’inici del curs 2002-2003, el programa es va implantar a l’IES Clara Hammerl del Port de Pollença i a la resta d’escoles del municipi. L’any després s’hi sumaren sa Pobla i Alcúdia, el programa ha anat agafant força a mesura que han passat els anys i actualment està totalment consolidat a totes les illes.

El 2008 es va signar un conveni entre la Conselleria d’Interior i la d’Educació per a la creació d’un programa d’implantació de la figura de policia tutor a les Balears.

El 2009, aquest projecte fou adoptat pel Govern Balear i a partir del 2010 es va anar implantant poble per poble. Actualment, el policia tutor es presenta a 62 municipis; A Mallorca tots els pobles disposen d’aquesta figura, llevat de Petra, Escorca, Costitx, Estellencs i Ariany. En alguns centres de Palma aquest curs ja s’ha iniciat el programa pilot, mentre que a la resta d’illes tots els municipis estan adherits al projecte.

Guardó per a un projecte pioner

Després de 21 anys de professió, Covas assegura que rebre aquest reconeixement és “una alegria molt grossa, ja que tendim a pensar que les coses de fora sempre són millors, i amb el programa s’ha demostrat que a Balears tenim un programa model”. De fet, a escala estatal, l’Ajuntament de Madrid va impulsar la figura de l’agent tutor el 2002, el mateix any que es va iniciar a Mallorca, però amb el temps s’ha anat expandint pel territori espanyol basant-se en el model establert a les Illes.

El policia tutor és el nexe entre els centres educatius i les famílies, tot i que al voltant d’un 50% de les actuacions es fan fora de l’àmbit escolar. Anualment es registren unes 6.000 actuacions i els principals temes abordats solen ser l’absentisme escolar, el consum de drogues, les conductes masclistes i l’assetjament escolar. Totes aquestes problemàtiques són seguides, avaluades i exposades en una memòria anualment, i quan les dades es disparen s’activa el protocol pertinent.

A banda de fer intervencions, la seva feina també consisteix a fer xerrades preventives sobre aquelles problemàtiques que, segons les dades, destaquen més entre els joves. Durant els darrers anys, les dades d’assetjament escolar han augmentat, “cosa que no vol dir que n’hi hagi més que en anys anteriors sinó que potser hi ha més consciència per part del professorat.

Dins el món policial, el policia tutor és la figura més agraïda, ja sigui per part dels pares o per part dels mateixos alumnes i també “els nins petits, quan anam a les escoles a fer educació vial”, tot i que també es viuen moments molt durs com pot ser la retirada d’un menor als seus pares per dur-lo a un centre d’acollida.

stats