LA POLICIA QUE TENIM
Dossier 16/09/2017

La policia autonòmica, una utopia?

El projecte es començà a perfilar durant el primer Pacte de Progrés, però la crisi el va ferir de mort

Jaume Vinyas
3 min

PalmaEl debat sobre la conveniència de crear un cos de policia autonòmica a les Balears ha ressorgit durant les darreres setmanes. MÉS per Mallorca va anunciar que proposaria als socis del Pacte estudiar la possibilitat d’iniciar els tràmits per a la creació del cos. La reacció fou més aviat teba: el PSIB va considerar que no era el moment i Podem encara no ha fet cap manifestació pública sobre el tema. Tan sols MÉS per Menorca es va sumar a la iniciativa criticant que el Govern defugi el debat “de manera quasi obsessiva”. Uns dies abans, la portaveu, Pilar Costa, havia descartat prendre en consideració la iniciativa. “Respectam totes les propostes. Ara com ara, no és a l’agenda del Govern i, per tant, no es planteja”, va dir.

Els ecosobiranistes, no obstant això, continuen fent feina. Ja s’han reunit amb l’Associació Unificada de Guàrdies Civils i amb policies locals. L’estratègia passa ara per engrescar el nombre màxim d’agents i, a partir d’aquí, aconseguir que la idea prengui força i convenci les forces polítiques de fer les primeres passes d’un procés que són conscients que és llarg i pesat. Els Mossos d’Esquadra es varen crear el 1983 i no completaren el desplegament pel territori català fins al 2008.

El coportaveu parlamentari, David Abril, assenyala que manegen un document tècnic que ha estat redactat per agents i es mostra optimista sobre l’interès que pot generar el projecte entre ells. Tot i les dificultats i la indecisió a l’hora de posar aquesta primera pedra (Francesc Antich ja va anunciar la voluntat de reformar l’Estatut per incloure-hi les competències necessàries per crear el cos durant el primer Pacte de Progrés), no caldria començar de zero, perquè ja hi ha una proposició de llei de policia autonòmica que va quedar en el calaix durant el segon Pacte de Progrés però que, a finals d’aquella legislatura, es va debatre al Parlament per iniciativa del grup mixt. Només el PSIB es va oposar a prendre-la en consideració, adduint que no era el moment; tot just havia iniciat la crisi. Els vots del PP, Bloc i grup mixt, però, varen permetre que el Parlament consideràs el text. La legislatura moriria al cap d’uns pocs mesos i ja ningú va mostrar interès en el projecte fins que el varen ressuscitar els ecosobiranistes.

Un calendari a llarg termini

Un calendari a llarg termini

Abril considera que el projecte de llei és un bon punt de partida i que només caldria actualitzar-lo. Amb tot, la formació pensa que primer cal marcar bé els tempos. En aquest sentit, MÉS defensa que posar en marxa el cos durant aquesta legislatura no suposaria cap despesa, però serviria per obrir les negociacions amb Madrid sobre el finançament, el nombre d’agents i, en darrer lloc, el calendari d’assumpció de competències. I és que, prenent de nou els Mossos d’Esquadra com a referent, varen passar onze anys entre l’aprovació de la llei que constituïa el cos i l’inici del desplegament territorial, que va es va enllestir durant catorze anys més.

L’emmirallament en els Mossos va arribar al punt que el nom que es va triar per al futur cos compartia les reminiscències històriques. La policia balear s’havia de dir ‘cos de guaita’, nom avalat per la UIB i que provenia dels antics vigilants de les torres de defensa.

Un debat fallit

Un debat fallit

Malgrat que el primer polític que es va manifestar a favor d’una reforma de l’Estatut que preveiés la creació de la policia pròpia va ser qui ocupava el càrrec de president durant el primer Pacte de Progrés, Francesc Antich, el PSIB fou, durant el segon Pacte, l’únic partit que es va oposar a la presa en consideració del projecte en el debat que el Parlament va dur a terme el 22 de febrer de 2011. El Partit Popular hi va votar a favor i el diputat José María Rodríguez va defensar, amb vehemència, la creació del cos. Al cap de poques setmanes, però, va començar la legislatura de José Ramón Bauzá i el projecte, enmig del pitjor moment de la crisi, va quedar aparcat fins a dia d’avui.

Un grau de la UIB pensat per formar els agents

Les perspectives de crear un cos policial propi varen engrescar la Universitat de les Illes (UIB) a oferir entre les seves titulacions un grau en Seguretat i Ciències Policials, que es va pensar per als futurs policies autonòmics.

A partir d’un conveni amb l’Escola Balear de l’Administració Pública (EBAP), es començà a implantar el curs 2005-06 i s’extingí el 2010-11. La darrera classe es va impartir, justament, poques setmanes després del debat de presa en consideració de la proposició de llei de creació de la policia autonòmica. Segons afirma la Universitat, 600 alumnes s’hi varen matricular en els sis cursos que va durar.

stats