Balears 23/08/2015

“El plàstic ens esclatarà a la cara aquest segle”

M. Pinya
2 min
Imatge presa a la costa algeriana, a Bejaïa, on la mar acaba acollint les tones de residus que s’aboquen a la regió.

PalmaNomés cal fer una volta per un supermercat per veure com la vida s’ha plastificat. “Hi ha molt de plàstic innecessari. Molts productes es venen sobreembalats”, assegura la directora insular de Residus de Mallorca, Catalina Canals. El plàstic s’ha instal·lat a les nostres vides i sembla impossible desfer-nos-en. A part d’incidir en l’educació del consumidor, l’administració pot fer res davant una indústria que cada vegada hi aposta més?

“Premiar les empreses que menys plàstics produeixen seria una mesura que m’agradaria molt poder prendre”, afirma Canals. “Però es poden estudiar mesures diferents. Tenim moltes ganes de fer-ho”, afegeix la nova responsable dels residus del Consell de Mallorca.

Pel científic del CSIC expert en plàstics a la mar, Rafael Sardá, “les empreses haurien de cercar alternatives d’embalatge. Algunes ho fan, però costa molt”, diu. Aquest investigador incideix també en l’excés dels derivats del petroli que fa servir la indústria. “Ens posen plàstic a tot arreu. Per a un pollastre, per a un tall de vedella... pertot! En teoria es recicla, però molt tanmateix acaba abocant-se”, denuncia.

Un problema de primer ordre

Diferents estudis apunten que, lluny de reduir-se, el volum de residus plàstics que acaba a la mar s’incrementarà els propers anys. “Al Mediterrani hi ha pocs estudis comparatius, però on s’han fet es veu claríssim que la concentració va en augment”, assegura l’investigador.

Si bé veure i tocar el plàstic amb les mans aquest estiu a les aigües de les Illes podria haver estat molt més efectiu que qualsevol campanya d’educació ambiental, els experts reclamen mesures urgents que vagin més enllà del ‘brindis al sol’ que és el Conveni de Barcelona, un acord internacional que pretén posar fi a la contaminació del Mediterrani. “El problema del plàstic ens esclatarà a la cara aquest segle. Igual que el canvi climàtic”, adverteix Sardá. Cal creure-s’ho.

stats