2017: L'ANY QUE CAIGUEREN LES MÀSCARES: GENER
Dossier 30/12/2017

Un mes de pluja, temporal i destrosses

El gener de 2017 va caure bona part de l’aigua que ha plogut durant tot l’any i els temporals varen ocasionar nombrosos desperfectes

J. R.
4 min

PalmaL'any 2017 va començar amb un mes intens per als serveis de trànsit i d’emergències de les Illes. Les fortes pluges de la segona quinzena de gener varen desbordar torrents i embassaments, i varen obligar a tancar en diferents punts la xarxa de carreteres.

Dia 20, la carretera del coll de Sóller, la Ma-11A, va ser tallada per un despreniment de roques i d’un arbre. Els tècnics del Consell de Mallorca varen haver d’analitzar el terreny abans de reobrir la via. Al centre de l’illa, es tancaren la DT-3201 de Montuïri a Pina i la D.-3300 de Sineu a Petra. També es clausuraren les carreteres de Campos DT-6031 i la DT-6040, que parteixen de la localitat de Campos cap a la platja del Trenc i que enllacen amb la DT-6014.

La setmana següent, el despreniment de part de la coberta de formigó de la volta del túnel situat en el quilòmetre 101 de la carretera Ma-10, entre Andratx i Estellencs, va obligar a tancar el tram al trànsit. Segons informava el servei de Carreteres del Consell de Mallorca, les carreteres tallades pels efectes del temporal sumaven gairebé 23 quilòmetres, i a la Ma-10 el tram interromput al trànsit s’allargava fins a 6,2 quilòmetres. La Ma-3433, entre sa Pobla i Platja de Muro a través de l’Albufera, i la Ma-3201, de Montuïri a Pina, també patiren les inundacions i se sumaren a la llista de complicacions pel trànsit de cotxes.

El 21 de gener, el Servei d’Emergències de l’112 va arribar a gestionar prop de 200 incidències, tot i que cap va suposar un vertader perill per a les persones. Les més destacades varen estar relacionades amb el tall de carreteres de la xarxa secundària, fins a 32 trams a Mallorca, intransitables a causa de l’aigua acumulada.

La consellera Catalina Cladera i el director general d’Emergències, Pere Perelló, varen seguir des del centre d’operacions de l’112 el dispositiu de control del temporal. Perelló va explicar que s’havia arribat a preveure un dispositiu amb embarcacions lleugeres i helicòpter per si era necessari fer evacuacions.

Aquells dies, Perelló explicava que la xarxa principal garantia la circulació viària, malgrat que recomanava que “es consulti l’estat de les carreteres abans d’agafar el cotxe a Mallorca”.

Diversos rescats

També es varen viure algunes situacions que requeriren l’actuació del personal d’emergències. La majoria varen estar relacionades amb el rescat de conductors, ja que alguns quedaren aturats enmig de bassals d’aigua. Així mateix, hi va haver casos d’inundacions de vies urbanes i interurbanes, despreniments i caigudes d’arbres que causaren alguns problemes als pobles de l’illa de Mallorca.

A Costitx, per exemple, una persona d’edat avançada i mobilitat reduïda va haver de ser rescatada del seu domicili, que s’havia inundat. A Palma, un camió de repartiment de combustible va quedar aturat en una zona inundada i va haver de ser remolcat per sortir-ne.

Durant els dies de temporal, el Pla de Mallorca se n’endugué la pitjor part. La Direcció General d’Emergències i el departament de Carreteres del Consell de Mallorca ordenaren restringir la circulació a Montuïri, Algaida, Sineu, Lloret, Vilafranca, Felanitx, Porreres i Sant Joan a causa de la intensa pluja i solament s’hi permetia el pas de vehicles d’emergències. A més a més, les inundacions varen deixar incomunicats alguns pobles. L’112 va arribar de definir la zona dels embassaments de Cúber i el Gorg Blau, tots dos desbordats, com un “risc per a les persones”.

Fora de Mallorca, la situació no era gaire millor. A Menorca, el temporal de vent i pluja va provocar inundacions en habitatges, caigudes d’arbres, talls de llum i va obligar a tancar els ports de Ciutadella i Maó. A Eivissa, pins, cables elèctrics i altres objectes provocaren problemes de trànsit.

Augmenten les reserves d’aigua

Les pluges i inundacions que causaren tantes complicacions i desperfectes també varen tenir una part positiva. L’aqüífer de s’Estremera, una de les principals fonts d’abastiment d’aigua potable de Palma, va recuperar els nivells de 2014, quan es considera que havia començat la darrera sequera, després de pujar tretze metres les darreres setmanes. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidaln, va recordar que en “els dos temporals molt forts i seguits que hem patit a les Illes Balears aquests darrers dos mesos ha plogut el 60% de l’aigua de tot un any”. Això “ha significat problemes, però té aspectes positius: s’Estremera ha pujat tretze metres, la qual cosa equival a una reserva aproximada de 2,6 hm3, el doble de la capacitat de la dessaladora a Formentera durant un any”.

Per part seva, Emaya va informar que les fortes pluges registrades, de fins a 200 litres per metre quadrat a la zona de Lluc i Escorca, havien estat decisives per acabar d’omplir els embassaments i que es va bombar l’aigua per tal d’aprofitar-ne el màxim possible per a l’abastiment de Palma. Emaya es va posar en contacte amb l’Agència Balear de l’Aigua (Abaqua) per procedir al transvasament d’aigua a altres municipis de l’illa i, d’aquesta manera, fer servir de la millor manera els recursos disponibles per regenerar pous i aqüífers.

stats