Balears 23/08/2015

La mar ens torna allò que hi tiram

L’allau de residus arribà a principi d’estiu a Eivissa i aquesta setmana ha ferit una tortuga a Menorca

Bea Roselló / Mercè Pinya
4 min
La mar ens torna allò que hi tiram

Eivissa / PalmaPlàstics d’Algèria

Eivissa ha viscut aquest estiu una situació sense precedents quan centenars de plàstics procedents d’Algèria van aparèixer en aigües de la reserva natural del Vedrà.

Va ocórrer a mitjan juliol i va ser descobert per Daphne Tieleman, una artesana amant del mar i de la fauna marina, que navegava per la zona. En arribar al Vedrà es va trobar una enorme “sopa de plàstic”, com ella la defineix, en la qual es repetien les mateixes bosses de llet en pols amb una adreça de la ciutat de Chlef, Algèria. Va estar quatre hores recollint plàstic en la seva llanxa fins que un sentiment de frustració la va envair, perquè allò “no s’acabava mai”.

Era diumenge. El dilluns al matí Daphne va agafar el telèfon i va telefonar a les institucions, però no totes li van fer cas. També telefonà als ecologistes del GEN-GOB i al tècnic del Consell de Medi Ambient, que sí que la van ajudar.

“Duc anys al vaixell i el que vaig veure aquell dia no ho havia vist mai”, confessa Tieleman. La seva recerca sobre les bosses de plàstic procedent d’Algèria va trobar la seva explicació en articles de premsa en els quals s’explica “el desastre” que hi ha en aquell país, que per manca d’abocadors, llença els seus residus “a qualsevol lloc” i acaben al mar. Els corrents del sud els duen a l’illa o, el que és pitjor per Daphne, els residus queden enmig del mar contaminant o convertint-se en un aliment poc saludable per als peixos.

Però no és la primera vegada que arriben escombraries d’Algèria a les costes d’Eivissa, segons ha comunicat a Daphne el tècnic ambiental del Consell. Fa uns anys també es va trobar plàstic algerià a Santa Eulària. “Cada vegada que vaig al mar en trec botelles de plàstic i bosses, perquè sempre hi ha alguna cosa. Però aquest any el que passa és molt fort”, ha afegit Tieleman.

Aquell dilluns, després de veure la sopa de plàstic algerià, aquesta artesana apassionada del mar també va telefonar a la premsa per explicar la seva història. La seva experiència finalment va arribar a l’orella del Ministeri de Medi Ambient a través d’una publicació estatal.

Des d’aquest moment, el Ministeri ha obert una línia d’ajudes que gestiona l’empresa Eivinatura per netejar de plàstic les platges. S’han format fins a cinc grups de quatre persones cadascun, que cada dia des de les 7 del matí recorren diferents platges d’Eivissa i també de Formentera recollint el plàstic i tots els residus abandonats en el litoral. “Tot va ser molt ràpid, els estic molt agraïda”, assegura Tieleman, que també col·labora de manera altruista amb aquesta empresa ambiental.

Encara així, a Tieleman, a qui “apassionen els dofins” i que sol albirar-los en diferents zones del mar d’Eivissa i Formentera, s’adona que aquest any no n’hi ha tants. “Aquest any no he trobat tants dofins, i amb prou feines veig tonyines saltant. La gent no té gaire consciència que cal tenir cura dels oceans. Cal fer-ho i cal lluitar per mantenir-los”, conclou .

El 20% del plàstic, a la mar

El president del grup GEN-GOB, Joan Carles Palerm, assegura que, segons els últims càlculs, el 20% dels plàstics que es rebutgen van a parar a la mar. “Sempre hi ha hagut molt de plàstic i va en augment amb els anys”, assegura.

Segons Palerm, la gent ha de prendre consciència que el plàstic ha d’acabar en el contenidor adequat, i la falta de papereres en algunes platges no són excuses. “És bàsic, allò que duus a la platja t’ho has d’emportar. La responsabilitat no pot caure en els altres, has de ser tu el qui s’ha d’endur els residus a casa”, assenyala l’ecologista.

Llevant de Mallorca

La costa del Llevant de Mallorca ha estat una de les més afectades pels plàstics aquest estiu. L’Ajuntament de Manacor disposa d’un servei de recollida de deixalles que recorre el litoral manacorí. Les dues barques que té el servei han tornat cada dia carregades de bosses de fems. La gran majoria del que s’ha recollit és plàstic. Emperò no només l’administració s’encarrega de recollir la porqueria que sura. Són molts els veïns que, quan van a la mar, tornen carregats de bosses plenes de fems. Cala Petita, devora el port de Manacor, és un d’aquests indrets que enguany ha estat més castigats per la brutícia.

Brutor Mallorca endins

TOT ACABA A LA MAR

“Es veu que ahir el temporal fou tan fort que llançà els plàstics algerians fins a dalt dels penya-segats de 25 metres! També ens sorprèn veure tants envasos d’Algèria etiquetats en castellà...” Amb aquestes iròniques paraules, els Amics de la vall de Coanegra denuncien la brutícia que s’ha pogut veure aquesta setmana a s’Almunia. De fet, una altra causa de la presència de plàstics i deixalles en general a la mar es deu a tots els abocaments que es fan als torrents, una situació que l’entitat ecologista GADMA fa anys que denuncia.

Animals ferits

TORTUGA RESCATADA A MENORCA

El GOB Menorca detectà dijous matí un nou exemplar de tortuga marina enxarxada en un munt de cordes i residus prop de la Mola de Maó. “Estava esgotada però viva, amb una lesió parcial a una aleta. Vés a saber els dies o setmanes que devia dur enganxada”, ha explicat l’organització. L’animal es va embolicar amb una manta banyada amb aigua de mar i, després d’haver-li fet els primers auxilis, va ser traslladat a Palma, on es rehabilita. Davant fets com aquests, en què moltes vegades és possible que les tortugues hagin ingerit plàstic, es recomana que les inspeccionin els veterinaris, encara que a simple vista sembli que no tenen res. El GOB recomana que si se’n troba alguna en una situació similar, es telefoni a l’112 controlant exactament el lloc on s’ha trobat.

stats