SANT ANTONI 2018
Part Forana 14/01/2018

Les espinagades, un plat clau a sa Pobla

Les farcides d’anguila són les més típiques, tot i que també en trobam de llom amb col

Jaume Ribas
2 min
Aina Simó, del forn Can Simó, prepara espinagades d’anguiles.

PalmaPer als poblers, la gastronomia és una peça clau de la celebració de Sant Antoni. Més enllà de les torrades, que es fan arreu, sa Pobla aprofita aquesta festivitat d’hivern per fer les típiques espinagades, un plat de pasta farcida d’anguiles -les més clàssiques- o de llom amb col.

Al forn de Can Simó fan espinagades tot l’any, encara que la propietària, Aina Simó, explica que és per Sant Antoni quan en fan més. N’arriben a treure més d’un centenar de fetes seves, però també hi ha molta gent que les prepara a casa i les du a coure als forns del poble. “La gent que en sap fer n’ha de fer; i que això no es perdi, que és una festa!”, diu Aina Simó, a qui no molesta la competència casolana que li fan moltes famílies.

La majoria d’espinagades, de fet, s’elaboren a casa. Moltes famílies s’ajunten per preparar-les. També se solen fer coques salades, tant de verdures com de pebres, “però de coques se’n mengen més tot l’any”, explica Simó.

Previsions a l’engròs

A Peixos Diego, una peixateria amb més de 60 sant antonis a darrere, han comanat dues tones d’anguiles duites de l’Albufera de València per satisfer la demanda d’aquestes dates. Segons els forns, però, les espinagades d’anguila són més o menys la meitat del total.

La recepta: Espinagades farcides d’anguila

Ingredients i elaboració

Una espinegada.

Per a la pasta de l’espinagada, s’han de mesclar bé i amb aigua a bastament els ingredients següents:

Pasta

1 kg de farina fluixa

100 gr de saïm

1 tassa de cafè d’oli

300 ml o més d’aigua

Per al farcit, haurem de fer netes les anguiles i tallar-les a trossos. Una vegada tallades, s’han de trempar amb grells, alls i julivert picat. També hem de trempar la verdura amb pebre bo, pebre coent i sal. Amb la pasta oberta, hem de fer una petita capa de verdures, una altra de pèsols i una d’anguiles; i després ho hem de tornar a tapar amb dues capes més: una de verdues i una de pèsols. Un pic que tinguem tot el farcit ben muntat dins l’espinagada, l’haurem de tancar i coure. Per a la cocció, la podeu dur al vostre forn de confiança o la podeu coure vosaltres mateixos a uns 180 graus de temperatura durant una hora i deu minuts.

Farcit

Bledes

Espinacs

Pèsols

Alls

Julivert

Grells

Anguiles

stats