Publicitat
Publicitat

10 milions d’indemnització per als empleats acomiadats per Bauzá

L’Executiu anterior no ho pressupostà tot i les sentències en contra

El nou Govern balear haurà de fer front enguany a una despesa de 10 milions d’euros per les indemnitzacions que els tribunals l’obliguen a abonar com a conseqüència de la política d’acomiadaments improcedents d’empleats públics que va dur a terme l’anterior Executiu de José Ramón Bauzá.

El Govern anterior, que mai va voler fer públic el cost de les indemnitzacions per acomiadar personal, va prescindir de 1.088 treballadors del sector públic instrumental (bàsicament empreses públiques) i, en molts de casos, ho va fer sense abonar-los cap mena d’indemnització. Uns 140 empleats públics acomiadats varen dur els seus casos als tribunals i comencen a ser considerables les sentències fermes contràries al criteri emprat per l’Executiu Bauzá i que obliguen ara a readmetre treballadors o a indemnitzar-los. El nou Govern preveu ara que el cost de les indemnitzacions per aquest concepte que haurà d’afrontar durant el 2015 serà de 9.727.672 euros, uns doblers que tampoc estaven pressupostats en els comptes d’aquest exercici.

L’Executiu de Bauzá optava per enviar una carta als treballadors de les empreses o instituts públics, els notificava l’acomiadament i no els abonava cap indemnització. Aquesta política d’acomiadaments de personal de les empreses públiques va rebre una galtada important de part dels tribunals el juny de l’any passat. El Govern anterior, que va acomiadar els treballadors indefinits no fixos amb una extinció de contracte sense indemnització, va començar a guanyar els recursos que interposaven els acomiadats, però posteriorment el Tribunal Suprem va canviar de criteri i de doctrina i els tribunals varen començar a emetre sentències favorables als acomiadats i contràries a la Comunitat. Bàsicament, la tesi marcada pel Suprem estableix que l’amortització de places no elimina cap dret laboral dels treballadors, inclosa la indemnització

Malgrat això, el vicepresident anterior, Antonio Gómez, va optar per no readmetre els treballadors i recórrer aquestes sentències contràries als interessos de la comunitat de manera sistemàtica. Però com que a la vegada havia de complir el mandat judicial, en algunes ocasions arribava a enviar els empleats públics a casa seva mentre els continuava pagant la nòmina, en espera de la resolució del seu recurs.

La decisió de recórrer era, a la pràctica, un mecanisme per ajornar el pagament de les indemnitzacions, un tema que ara haurà d’afrontar el nou Govern amb un afegit: l’anterior no va deixar cap partida als pressuposts malgrat poder preveure que el criteri dels tribunals no tornaria a variar i que proliferarien les sentències fermes contra l’Executiu.

En una de les darreres sentències conegudes, emesa pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i que obliga a indemnitzar dos empleats de l’Institut Balear de la Joventut que foren acomiadats, es recorda que el Suprem va establir que “una simple amortització d’una plaça vacant ocupada per un treballador indefinit o per un d’interinitat per vacant no suposa l’extinció dels contractes sense necessitat d’acudir al procediment previst a l’Estatut dels Treballadors”. Aquest procediment estableix unes condicions per l’acomiadament i, en el cas que sigui improcedent, unes indemnitzacions en funció de l’antiguitat, que ara el Govern haurà d’abonar als treballadors.

“Les retallades són cares”, diu Cladera

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, va posar ahir la política d’acomiadaments d’empleats públics portada a terme per l’anterior Govern de José Ramón Bauzá com a exemple que no totes les mesures de retallades preses pels seus antecessors han suposat un estalvi. “De vegades les retallades acaben sent costoses”, hi insistí la responsable, qui recordà que el Govern haurà de pagar durant aquest exercici 10 milions per les indemnitzacions a empleats públics acomiadats, tot i que l’Executiu anterior no va deixar cobertura pressupostària. Cladera encara en posà un altre exemple: el Govern haurà d’afrontar els costos derivats per reparacions a les depuradores perquè en els darrers anys se n’ha deixat de fer el manteniment.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF