Dossier 26/06/2013

La crisi castiga més els empleats sense estudis

Els 24% dels joves espanyols ni estudien ni treballen, segons un informe de l'OCDE

Laia Forès
2 min
L'estudi que va presentar ahir l'OCDE assegura que hi ha més atur entre els espanyols que no tenen formació universitària.

Brussel·lesUn de cada quatre catalans que busca feina no en troba. La crisi ha disparat l'atur fins a nivells històrics, però no tots els treballadors que no tenen feina tenen les mateixes oportunitats de trobar-ne. Segons un estudi de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), la crisi ha colpejat amb més força les persones sense estudis universitaris. Un títol superior no és garantia de conservar la feina, però les xifres demostren que l'atur afecta més els menys formats.

Segons l'informe, que recull dades del 2011, l'atur afecta un 11,6% dels espanyols amb estudis universitaris, mentre que la xifra puja fins al 26,4% per a aquells que no han completat l'educació secundària i al 19,2% per als espanyols amb la secundària acabada. Aquestes dades "confirmen que amb nivells educatius més alts, les persones estan menys exposades a l'atur i tenen més possibilitats de mantenir una participació activa en el sistema econòmic", afirma el document.

La conclusió que es pot treure d'aquestes dades és evident. L'augment de les taxes universitàries i la proposta -ara per ara en suspens- del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de retirar les beques universitàries si no s'obtenen bons resultats encamina l'educació superior cap a l'elitisme i deixa els joves amb menys recursos amb més possibilitats de formar part de les llistes d'atur. De fet, la Comissió Europea va subratllar ahir la importància que els governs mantinguin la inversió en educació malgrat les retallades que han de fer per la crisi. "L'educació és una inversió, no una despesa", va assegurar el director general d'Educació i Cultura de la Comissió Europea, Xavier Prats.

L'OCDE també destaca que la crisi econòmica a Espanya ha fet augmentar el nombre de joves que decideixen seguir estudiant després de l'ensenyament obligatori. Si el 2008 hi havia un 81% d'adolescents entre 15 i 19 anys escolaritzats, el 2011 la xifra havia augmentat fins al 85%. Entre els joves de 20 a 29 anys també s'ha observat la mateixa tendència. L'informe destaca que l'augment a Espanya, on l'atur s'ha disparat de manera espectacular des de l'inici de la crisi, és més acusat que en la majoria de països de l'OCDE.

La generació dels 'ni-ni'

Tot i que la crisi ha empès molts joves a seguir estudiant davant les poques perspectives de trobar feina, Espanya lidera el rànquing de socis de la Unió Europea amb més joves que ni estudien ni treballen. El 2011, un de cada quatre joves espanyols (24,4%) d'entre 15 i 29 anys no tenia feina i ja havia acabat d'estudiar. Són l'anomenada generació ni-ni i són aquells joves a qui els va enxampar la crisi en el moment en què acabaven els estudis. Entre els països de l'OCDE, només Turquia i Israel tenen més joves ni-ni que Espanya. "Quan el mercat laboral es deteriora, els joves que fan la transició de l'escola a la feina sovint són els primers a trobar dificultats", apunta l'informe.

L'OCDE va fer ahir una crida als governs per adequar els estudis superiors a les exigències del mercat laboral. Els experts creuen que és la manera de reduir l'atur.

stats