SANT ANTONI 2018
Balears 13/01/2018

Tres experts ximbombers ensenyen els més petits

Cada any, l’escola té més o menys una quinzena d’alumnes apuntats i tres mestres: Toni Crespí Ballador, Antònia Serra Mussola i Biel Cladera Collut

Jaume Ribas
2 min
Els tres mestres practiquen una glosa amb quatre alumnes de l’Escola de Ximbomba.

Sa PoblaL’Escola de Ximbomba es va crear el 1995 com un espai de contacte i aprenentatge entre els sonadors i cantadors més veterans i els nins i ninesde sa Pobla. Cada any, l’escola té més o menys una quinzena d’alumnes apuntats i tres mestres: Toni Crespí Ballador, Antònia Serra Mussola i Biel Cladera Collut.

Biel Cladera calcula que ha format més de 200 alumnes al llarg d’aquests vint-i-tres anys d’història i que, a més, molts d’ells encara canten, sonen i participen en la festa. Els alumnes més joves que van a l’Escola de Ximbomba tenen quatre o cinc anys, i els més grans ja s’acosten als quinze. De tot d’una aprenen a cantar gloses amb diferents tonades i, a poc a poc, hi van introduint la ximbomba.

Els tres mestres de l’Escola de Ximbomba treballen la glosa amb ximbomba des de la Fira de Tardor, a la darreria del novembre, fins als dies previs a Sant Antoni. Durant aquest període, els alumnes aprenen les gloses i com es canten, veuen com es fa una ximbomba i s’entrenen per començar a tocar-la. Després, passada la festa i fins que acaben per Setmana Santa, els alumnes de l’Escola de Ximbomba aprenen altres cançons tradicionals cantades, com ara les tonades de feina, pròpies del camp.

Que no es perdi la tradició

La tasca de l’Escola permet conservar a sa Pobla un important planter de joves capaços de cantar i fins i tot improvisar gloses. Així i tot, diverses veus fa anys que alerten que el costum de glosar als foguerons es va perdent. Enguany, el col·lectiu de joves Sa Negreta ha organitzat un fogueró obert i popular amb glosada en el qual intentaran recuperar i fer més present la glosa durant la revetla de Sant Antoni.

stats