DE LES ILLES BALEARS AL MÓN
Cultura 19/08/2018

Toni Gomila, l’atavisme escènic

El seu ‘Acorar’ és ja un clàssic modern del nostre teatre

Pere Antoni Pons
2 min
Toni Gomila,  l’atavisme escènic

PalmaTé un aspecte físic tan peculiar –el nas aguilenc, el cap pelat, la figura prima i llarga– que com a actor corria el perill de quedar encasellat en papers còmics o en papers de dolentó una mica estrafolari. No n’ha estat el cas. L’actor, dramaturg i productor Toni Gomila (Manacor, 1973) s’ha convertit en un dels noms principals del panorama teatral illenc.

L’èxit que li va donar popularitat i prestigi crític, i que el va donar a conèixer fora de les Balears, va ser l’obra 'Acorar', un monòleg humorístic i sociopolíticament lucidíssim que ell mateix va escriure i interpretar i que es va estrenar l’any 2011 sota la direcció de Rafel Duran. La carrera de Gomila, però, havia començat molt abans, i ell ja feia estona que tocava totes les tecles de les arts escèniques. Tot i que es va diplomar en Relacions Públiques, la vocació el va arrossegar cap als escenaris.

L’any 1998 va crear l’empresa Produccions de Ferro, dedicada a la producció d’espectacles i a la gestió cultural, i des de la qual Gomila ha impulsat nombrosos espectacles. Destaquen, entre els que han estrenat durant els darrers anys, 'Herodes Rei' –una versió actualitzada de la tradicional i popular 'El Rei Herodes'– i 'Peccatum', una reinterpretació fresca i irreverent del rondaller mallorquí.

Telesèries

Abans de l’èxit d’Acorar, Gomila ja era conegut per les seves intervencions en diverses telesèries de sobretaula de TV3 i d’IB3: 'El cor de la ciutat', 'Laberint de passions', 'Llàgrima de sang'. Posteriorment, també ha estat el presentador del programa Això és mel, un dels de més audiència en la història de la televisió pública balear. Una prova palpable del reconeixement que la feina i la figura de Gomila reben fora de les nostres illes, en especial a Catalunya, és que els espectacles de Produccions de Ferro ara ja solen representar-se per sistema en teatres catalans. També ho és que els directors d’escena principatins més exitosos vulguin comptar amb ell com a actor. Ha estat el cas recent d’Oriol Broggi, que ha triat Gomila perquè fos un dels protagonistes del seu darrer espectacle, 'El poema de Gilgamesh, rei d’Uruk', amb el qual va inaugurar-se el darrer Festival Grec. Toni Gomila, per tant, és molt més que 'Acorar'. Però 'Acorar' és la seva obra mestra. Amb un peu en la comèdia antropològica i l’altre en la radiografia sociopolítica, mesclant el registre culte i el popular, navegant entre l’elegia per un món que s’acaba i la reivindicació vital per allò que perdura d’aquest món terminal, 'Acorar' és un clàssic modern del teatre i la literatura de les Illes Balears.

stats