Balears 03/06/2016

Sóller recicla 1.300 tones d’envasos, vidre, paper i cartró

Es registra un increment de reciclatge al municipi

Agnès Antich
2 min
La deixalleria i gestora de residus Sóllerecicla té les instal·lacions al polígon de Son Angelats, a Sóller.

PalmaSóllerecicla, situada en el polígon industrial de Son Angelats a Sóller, opera, instal·la i també transporta residus tant perillosos com no perillosos. La gestora, en què treballen unes 10 persones, està autoritzada pel Servei de Residus del Govern balear i fa tres anys que començà amb la prestació del servei de recollida selectiva de vidre, paper i cartró al municipi de Sóller. “Combinam l’àmbit públic i el privat”, assegura Guillem Coll, un dels responsables de l’empresa, pel que fa al sistema del servei de gestió de residus.

Segons la deixalleria, durant el seu primer any de funcionament es van duplicar i gairebé triplicar els resultats dels anys anteriors referents a algunes fraccions de la recollida selectiva. I sembla que les xifres continuen augmentant: l’any 2011 a Sóller es reciclaren 164.290 quilograms de paper i cartró, mentre que l’any 2015 foren 532.199 kg. Pel que fa als envasos, les dades també són de pujada: l’any 2011 foren 103.887 kg i el 2015, més del doble, 246.060 kg. Els resultats del reciclatge de vidre no han variat tant proporicionalment: l’any 2011 se’n reciclaren 410.210 kg i l’any passat, 549.380 kg.

El municipi disposa de parc verd

Sóller compleix amb la Llei 22/2011 de residus i sòl contaminants, que preveu que els municipis disposin d’un parc verd, que facilita l’emmagatzematge temporal de residus perillosos i no perillosos generats als habitatges. Des de Sóllerecicla afirmen que així s’aprofiten els materials que contenen els residus urbans perillosos i que són de reciclatge directe, per tal d’estalviar energia i matèries primeres.

Una altra conseqüència dels parcs verds és evitar els abocaments de residus voluminosos, que no poden ser eliminats pel servei convencional de recollida de fems.

Els residus de més embalum

D’altra banda, Sóllerecicla també es cuida de la retirada i el transport dels residus voluminosos. L’empresa els trasllada a centres de transferència i pretractament, o bé a les plantes de tractament que dictamini el Consell de Mallorca. “La gent té coses que li fan nosa a casa i moltes vegades no saben on tirar-les; pot venir i deixar-les a la deixalleria”, explica Coll. Sóllerecicla té obert durant la setmana 12 hores cada dia, més els dissabtes. “Sovint s’abandonen residus a les carreteres o en determinats punts allunyats del nucli urbà, o per mal ús o bé per desconeixença de com funciona el sistema de gestió de residus que és gratuït”, hi insisteix Coll.

En relació al ferro, la gestora de residus recopila i transporta a un gestor autoritzat les restes provinents de tallers, ferreries o punts industrials de Sóller.

stats