TURISME DE GATERA
Dossier 02/09/2017

Sant Antoni confia en la iniciativa privada per posar fi al West End

Els hotelers asseguren que la demanda que cerca els excessos s’està delimitant cada vegada més

Armando Tur
4 min

Sant Antoni De PortmanyEl West End continua sent el principal nucli de turisme de gatera a Eivissa. Aquesta zona, situada al centre del nucli urbà de Sant Antoni de Portmany, concentra desenes de bars amb ofertes de gerres i glopets, de cellers que, fins ara, venien litres i litres d’alcohol gairebé durant les 24 hores del dia, i establiments de menjar ràpid on cada nit es repeteixen imatges que farien empegueir qualsevol persona que les protagonitzàs.

Des de l’entrada en vigor de la Llei de comerç de les Balears, els ajuntaments poden penalitzar la venda d’alcohol 24 hores amb sancions que poden arribar als 30.000 euros. En aquest punt s’han emparat a Sant Antoni per prohibir la distribució de destil·lats a la nit. “A partir de les 12 de la nit s’ha de tapar l’aparador i l’exposició de begudes alcohòliques a tots els establiments, i n’està prohibida la venda”, explica el regidor de Turisme, José Antonio Ferragut.

Erradicació del turisme de gatera

En el cas de Sant Antoni, aquesta legislatura s’han marcat l’objectiu d’almenys establir les bases per erradicar el turisme de gatera. “No volem que deixin de venir, però sí que volem que es comportin”, diu Ferragut, qui explica que Sant Antoni està en converses amb el Govern per poder-se sumar a les meses estratègiques que periòdicament du a terme la Conselleria de Turisme. “L’11 d’agost ens convocaren a una, però no vàrem poder assistir-hi; tot i així, hem expressat el nostre desig de poder anar a les properes”, explicà. D’aquest contacte s’ha establert la importància d’iniciar una campanya de comunicació per millorar la imatge de Sant Antoni i afavorir-hi la convivència. Aquesta informació serà repartida durant les principals fires turístiques.

Ferragut apunta a dos factors molt importants: els hotelers i els empresaris del West. Ferragut diu que l’Ajuntament treballa en un pla estratègic per al municipi que té la intenció de canviar la imatge del nucli urbà, però que “no pot funcionar si no s’incideix en normes de comportament bàsiques que havíem respectat tota la vida, però que per relaxació s’han deixat de banda”. El regidor en posa un exemple molt senzill: “Si en un hotel es diu a un turista que no surti sense camiseta, que no l’atendran enlloc del poble, i després, per seure al menjador d’un restaurant, li demanen, educadament, que es posi la camiseta, al final aquell home no passejarà per Sant Antoni sense camiseta”. I això, segons el regidor, és aplicable a altres consells “lògics” com “no vendre alcohol a qui ja va en visible estat d’embriaguesa”.

Els empresaris del West no han amagat el descontentament per algunes ordenances d’horaris i venda d’alcohol que s’han aprovat darrerament al Consistori, ja que consideren que són una “persecució” als seus negocis. Ferragut manté que aquests negocis s’han “d’adaptar” a la nova realitat. “Renovar-se o morir”, afegí.

Les Urgències, col·lapsades

Els treballadors del Centre de Salut de Sant Antoni han expressat malestar per la situació que, diuen, es dona totes les nits a Urgències, on la Policia Local de Sant Antoni porta tothom qui presenta símptomes de trobar-se sota els efectes de l’alcohol, malgrat que, en molts casos, només necessitem descansar. A més, aquests pacients solen ser problemàtics i molestos per a la resta d’usuaris de les urgències i per als treballadors. “L’altre dia va venir un jove que anava defecat fins al coll”, explica una treballadora, qui diu que després de netejar-lo només varen poder recomanar-li que dormís. “El problema és que abans hi havia un envelat al West End amb servei mèdic que atenia aquests casos”, afegeix la mateixa treballadora, qui precisa que la Policia Local “du aquests pacients a Urgències, però després no se’ls emporta”, com sí que fa la Guàrdia Civil.

Els hotelers de Sant Antoni, en la seva darrera reunió, asseguraren que “el nombre de reserves de turisme de gatera és menor any rere any”, tal com explicà la portaveu, Ana Gordillo. Des de la patronal hotelera de Portmany asseguren que el perfil de client està canviant, “que la mitjana d’edat dels visitants del municipi és cada cop major”, i que la despesa també augmenta, encara que advertiren d’un increment de l’oferta il·legal que “no es pot controlar” i que és on, asseguren, es concentra bona part d’aquest turisme. Per la seva banda Ferragut assegura que malgrat “no tenir dades oficials”, des de l’Ajuntament detecten que l’oferta de gatera “es va acotant cada cop en cercles més petits”, i confien en que turoperadors i línies aèries s’apuntin a evitar aquest turisme. Sant Antoni, a més, està en contacte amb el Consell per coordinar un pla global per a tota l’illa. “No volem fer fora aquest tipus de turisme d’aquí, de Sant Antoni, perquè agafin i vagin a un altre punt de l’illa”, explicà Ferragut.

Platja d’en Bossa, zona VIP

El segon nucli per excel·lència d’aquest tipus de turisme és Platja d’en Bossa, a Sant Josep. En aquest cas, la regidora de Governació, Paquita Ribas, assegura que el turisme de gatera “ja no és un problema al municipi”, encara que reconeix que algunes nits “hi ha casos aïllats d’aldarulls”. Els motius pels quals fa aquesta afirmació són dos: d’una banda, la millora de la planta hotelera, que ha fet una forta aposta pel luxe i les cinc estrelles –impulsada sobretot per la marca Palladium– i, de l’altra, la modificació de l’ordenança reguladora de la venda d’alcohol que, com a Sant Antoni, prohibeix la venda de begudes destil·lades de 12 de la nit a 8 del matí. “El canvi de perfil de turista ja en modifica el comportament”, diu Ribas, qui afirma que “si no s’ofereix res atractiu per al turisme de gatera, aquest no ve”. Tot i així, Ribas assenyala que s’han multat botigues per incompliment d’aquesta ordenança “perquè no ho han acabat d’entendre”, però afirma que són casos aïllats.

stats