CRISI REFORMES ESTRUCTURALS
Dossier 20/06/2013

Rajoy planteja una recentralització per evitar duplicitats

El president espanyol assegura que vol pactar les mesures amb les autonomies

M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.El PP vol aprimar l'administració i, de passada, aprofundir en la recentralització. Ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, va donar a conèixer unes pinzellades del que serà la macroreforma de les administracions públiques. Va començar recomanant a les comunitats que eliminin els organismes que es dediquen a tasques que també desenvolupa l'Estat. Rajoy va assegurar que vol acabar amb les duplicitats, però va posar més l'accent en els governs autonòmics que en l'administració central.

Fa set mesos va encarregar una radiografia de l'Estat a un grup d'experts amb la idea de poder presentar a la UE, el BCE i l'FMI la reforma que cap govern s'havia atrevit a fer. Rajoy anirà a la cimera europea amb un pla de 217 mesures que pretén instaurar una nova cultura administrativa. Segons el cap de l'executiu, "no es tracta tant d'estalviar com de fer-ho millor", per això els experts també han establert un seguit de recomanacions, entre les quals l'eliminació de les 120 duplicitats que han detectat.

Tot i que les duplicitats també es poden donar entre dos ministeris, Rajoy no va posar cap exemple en aquesta direcció. És més, va semblar que el missatge anava especialment destinat a Catalunya, ja que just els tres exemples que va posar són tres organismes que va crear la Generalitat com són l'agència de meteorologia, l'òrgan de defensa de la competència i l'agència de l'energia. Va explicar que no entén que es creïn aquestes estructures "cares" quan l'Estat ja dóna aquests serveis "de la mateixa qualitat o millor".

També va insistir que la seva intenció és evitar "un cost addicional als ciutadans". Inicialment, però, va deixar en mans de les comunitats l'opció de prescindir d'aquests organismes. No va donar més detalls. La clau, per tant, és si realment ho deixarà al seu arbitri o buscarà els mecanismes oportuns per obligar-les a suprimir aquests organismes.

Les fórmules

D'entrada va semblar que podria optar per la mateixa fórmula que es va triar per coaccionar el manteniment d' ambaixades autonòmiques a la llei del servei exterior, és a dir, informar els ciutadans del cost que suposa mantenir la infraestructura per deixar en evidència el govern d'aquella comunitat. No ho va deixar clar. No és descartable tampoc que s'intenti pressionar mitjançant algun mecanisme d'ofec financer, fent servir la llei d'estabilitat pressupostària.

El risc és que acabi sent una segona Loapa, la llei que va pretendre institucionalitzar el "cafè per a tothom" per la banda baixa després del 23-F. La intenció és donar més detalls a les comunitats en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), un organisme que té capacitat executiva. A Rajoy li agradaria acordar-la amb tothom. "Ho intentarem de bona fe. Aquí no hi ha ideologia, aquí es vol ser més que eficaç", va assegurar.

Rajoy pot tenir una tasca complicada, ja que ahir algunes comunitats es van queixar de la falta d'informació. La Moncloa va fer un acte inusual per donar més rellevància al que consideren el pla més ambiciós de la legislatura: es va convidar representants de diferents sectors, els agents socials i les comunitats autònomes. Els càrrecs autonòmics van marxar com van arribar: sense cap informació addicional. Rajoy, a diferència d'Aznar, té uns barons més díscols i es poden acabar oposant públicament a la seva proposta estrella si no els convenç abans. Divendres el consell de ministres desvelarà el calendari de l'ambiciós pla i algun detall més. La flaire, però, és familiar.

stats