19/06/2015

Pols entre direcció i crítics per la continuïtat al Govern

3 min
Pols entre direcció i crítics per la continuïtat al Govern

Barcelona“No deixarem el Govern perquè, si féssim aquest pas, seria un xantatge i un pols al president”. La frase, verbalitzada per un dels integrants del sector renovador d’Unió, enfrontat a la direcció, sintetitza la fractura a la formació democristiana. Al tens comitè de govern de dimecres -una reunió en què es van requisar els mòbils- es va tornar a visualitzar aquesta divisió, evident des dels resultats de la consulta interna, que va partir el partit en dos. Setze membres van votar a favor de la sortida del Govern, mentre que deu hi van votar en contra. Els crítics han desafiat Josep A. Duran i Lleida i ja actuen al marge del sector oficialista: han anunciat que no abandonaran l’executiu d’Artur Mas i volen forçar un congrés extraordinari.

L’adéu dels consellers d’Unió -Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep M. Pelegrí- no anirà acompanyat de la renúncia de tots els càrrecs que els democristians tenen al Govern. El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà -cara visible dels crítics-, continuarà exercint les seves funcions a les ordres del conseller Andreu Mas-Colell. El mateix passarà amb altres membres del comitè de govern d’Unió que treballen a l’estructura de la secretaria dirigida per Castellà, com Pep Martorell (director general de Recerca) i Marta Vidal. Pere Pardo, director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, també amb carnet d’Unió, tampoc abandonarà les seves responsabilitats.

“Sortir és una deslleialtat”

Han pres la decisió de continuar treballant pel Govern més secretaris generals d’altres conselleries que van defensar el no a la consulta del 14 de juny. És el cas de Carles Sala, secretari d’Habitatge (del departament de Territori i Sostenibilitat), i Dolors Gordi, secretària de Família (Benestar Social i Família). Però entre els que mediten continuar a l’executiu de Mas no hi ha només membres destacats del sector crític. Altres càrrecs, com Alfons Conesa (director de l’Agència Catalana del Consum), Miquel Puig (director general de Relacions Institucionals) i Jordi Palou-Loverdos (director del Memorial Democràtic), han de prendre una decisió sobre l’ordre aprovada per la cúpula d’Unió, i no està descartat que continuïn al Govern. D’altres ja han meditat el seu futur i el comunicaran avui mateix a la conselleria. És el cas d’Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos (Governació i Administracions Públiques), que aquest matí es reunirà amb Joana Ortega per anunciar-li la decisió presa, tal com li havia sol·licitat la vicepresidenta. Vendrell, que s’ha alineat amb el sector sobiranista, manté bona relació amb Ortega però ha defensat el full de ruta del president de la Generalitat. Un membre del comitè de govern d’Unió sintetitza la lectura de molts càrrecs democristians: “Sortir del Govern és una deslleialtat. I no hi ha motius programàtics ni incompliments per fer aquest pas’”, reflexiona un dirigent crític.

Els duranistes ho acaten

Mentre el corrent renovador mou fitxa, es dóna per fet que els càrrecs de l’estructura del Govern més afins als posicionaments de Duran o fidels als consellers dimitits acataran la decisió de la direcció. Integrarien aquest grup, entre d’altres, Iban Rabasa (director general de Relacions Exteriors), Joan Josep Isern (director del Servei Català de Trànsit), Bibiana Domingo (secretària general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural), Santiago Ballester (director general de Dret i d’Entitats Jurídiques) i Fernando Brea (delegat del Govern a Barcelona). La sortida d’Unió de l’executiu de Mas i el trencament del projecte polític de CiU deixaria en l’aire la continuïtat d’altres dirigents nomenats en aquest mandat, com Lluís Franco, que presideix el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.

stats