Publicitat
Publicitat

Objectiu: passar el missatge a les noves generacions

El mes de juliol passat el nombre d’ hibakusha, els supervivents d’Hiroshima i Nagasaki, va ser el més baix fins ara des que el govern va iniciar el recompte, el 1957: en queden 183.519. A mesura que els supervivents amb memòries clares dels bombardejos desapareixen, s’acaba el temps per transmetre’n el record. Són diverses les organitzacions que volen preservar aquesta memòria i una és Peace Boat, que organitza “viatges globals per un món lliure d’armes nuclears”. El vuitè d’aquests viatges va visitar 23 països amb vuit hibakusha a bord que van explicar la seva història en els diferents ports del recorregut.

També hi viatjaven tres joves comunicadors que s’han de convertir en els futurs portaveus. Els escollits van ser Akihiro Hashimoto, Keina Suzuki i Manami Iwamoto, que durant quatre mesos han estat viatjant i creant projectes. Hashimoto reconeix que és molt difícil transmetre el missatge amb la mateixa força que els supervivents. Keina Suzuki creu que mantenir viva la memòria dels fets no serà fàcil, però hi ha coses que tothom pot fer per expressar la seva preocupació per l’existència de les armes nuclears. “El primer pas és estar informat. A molta gent de la meva generació els poden semblar una cosa llunyana, però existeixen’’, explica.

Els activistes coincideixen que a nivell global hi ha un creixent interès per advertir de les catastròfiques conseqüències que podria tenir l’ús d’armes nuclears. “Ara és un moment clau per debatre sobre el tema i conscienciar tothom del perill que suposa aquest tipus d’armament”, conclou Hashimoto. Ell i dos activistes més han assistit a l’acte del 70è aniversari del bombardeig celebrat a Hiroshima per continuar aprenent i recollint memòries d’una història que tots estan d’acord que mai més s’hauria de repetir.