ALCOHOLISME
Dossier 18/12/2016

Alcoholisme: menys consum de risc, més tractaments

Salut alerta que la situació continua sent preocupant tot i la lleugera millora dels indicadors

Auri Garcia Morera
3 min
Menys consum de risc, més tractaments

BarcelonaEl consum de risc entre la població catalana ha anat baixant els últims anys, mentre que el nombre de persones que comencen un tractament per alcoholisme és cada vegada més alt. Tot i això, els responsables del departament de Salut consideren que la situació continua sent preocupant. L’alcohol forma part de tots els àmbits de la vida quotidiana i el nivell de consum en general segueix sent alt. A més, els tractaments per alcoholisme arriben a una part cada cop més gran dels malalts i Catalunya està millor que altres països en aquest sentit, però la gran majoria dels afectats continuen sense tractar-se.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya, el consum de risc afectava el 3,8% de la població de 15 anys o més l’any 2015. Entre el 2002 i el 2010 aquesta xifra havia passat del 4,5% al 6,2%, però la reducció posterior ha fet que ara sigui més baixa que fa 10 anys. L’afectació és molt més alta en homes que en dones, i el perfil d’uns i altres és molt diferent. Entre els homes són majoria els de 15 a 24 anys, seguits dels que tenen de 45 a 54 anys. Entre les dones, el grup d’edat més afectat és el de 25 a 34 anys. Per classe social i nivell d’estudis, són majoria els homes de classe social baixa i amb estudis primaris o sense estudis, i les dones de classe social alta i amb estudis universitaris.

Menys consum de risc, més tractaments

Espanya, segona de la UE

En freqüència de consum, Catalunya està lleugerament per sota de la mitjana espanyola si s’observen els últims 12 mesos, però supera la mitjana en consum si es prenen només els últims 30 dies. A nivell europeu, Espanya està per sota de la mitjana de la Unió Europea en aquest dos segments. En consum diari, per contra, Espanya sí que queda per sobre de la mitjana. El rànquing de països segons el consum en l’últim any l’encapçalen els països nòrdics, mentre que el Regne Unit és on més consum s’observa en l’últim mes. En canvi, en consum diari, queden per davant els països del sud: Espanya ocupa el segon lloc, només per darrere de Portugal.

Menys consum de risc, més tractaments

Els que es tracten, un altre perfil

Pel que fa als tractaments per alcoholisme iniciats cada any, l’evolució de la xifra absoluta està condicionada pel creixement de la població, però és positiva fins i tot considerant això. En els últims 20 anys, en què la població de Catalunya ha crescut al voltant del 23%, el nombre de nous tractaments iniciats cada any ha crescut prop del 50%. L’increment de l’última dècada ha sigut més suau que el de la dècada anterior, en gran part per culpa dels alts i baixos que va provocar l’esclat de la crisi. El perfil de les persones que comencen aquest tractament és molt diferent del dels consumidors de risc. Tant en homes com en dones són majoria les persones de 41 a 50 anys amb estudis com a mínim secundaris.

Menys consum de risc, més tractaments

Impacte en la mortalitat

L’alcohol té un impacte important en la mortalitat, tant per accidents de trànsit com per malaltia. Segons les últimes dades del Servei Català de Trànsit, gairebé un de cada tres morts per accident va donar positiu en el control d’alcoholèmia l’any passat. De tots els controls fets en accidents, gairebé el 12% van ser positius. En els dos indicadors la xifra del 2015 és la més alta dels últims sis anys. Pel que fa a les morts per malaltia alcohòlica de fetge, el 2014 van ser 4 per cada 100.000 habitants entre els homes i 0,82 entre les dones. Aquestes xifres s’han mantingut estables en els últims anys.

stats