ELS GUARDIANS DE LA NATURA
Balears 03/06/2016

L’orgull masover que salva races autòctones

L’èxit de l’agricultura ecològica, esperança per al camp

Jaume Vinyas
3 min
L’orgull masover que salva races autòctones

PalmaL’arca de Noè de les Balears es troba dins d’una finca situada als afores de Palma, a pocs metres de la UIB. L’exdirectora del Consell Balear de Producció Agrària Ecològica, Aina Calafat, ens obre les portes de Son Ajaume i ens presenta Toni Feliu, un dels pagesos més actius en la producció ecològica i la recuperació de races autòctones i espècies de varietat local. “Menys l’ovella eivissenca, les tenc totes”, explica, tot satisfet.

Toni avança per unes quadres on conviuen diferents tipus d’ovelles i vaques, i alimenta els porcs. Recorda les penúries dels anys 70 quan, incloent-hi els seus padrins, amb prou feines hi havia sis o set productors de porc negre. Eren els anys del boom del porc blanc i la raça no va desaparèixer gràcies a l’entrega d’uns quants pocs. Ara, explica Calafat, “els estudis han demostrat que el porc negre té una concentració d’àcid oleic molt superior a la del porc blanc. Per tant, la sobrassada és molt sana”.

Toni Feliu pertany a una família de tradició pagesa, si bé per vicissituds de les herències mai no ha estat propietari d’un pam de terra. Això no ha estat mai un obstacle per dedicar la seva vida a allò que més estima: la terra i el medi. Ara s’ocupa d’unes 300 quarterades de terra. “Cal recuperar i dignificar la figura del pagès, especialment a les finques públiques. Som els que movem el 80% del territori”, reivindica. “On és la diferència entre medi ambient i agricultura? On és la línia?”, afegeix reivindicant la seva tasca.Hi ha un punt de romanticisme en la feina de Toni Feliu, però el que el guia amb més força és l’esperit pràctic. Avui en dia, les grans explotacions prefereixen races híbrides perquè produeixen més, però les autòctones viuen més anys i es reprodueixen més. “Les races autòctones mantenen l’esperit maternal. Les híbrides, no”, explica. Fa 25 anys, va començar a recuperar l’ovella roja, de la qual quedaven 200 o 300 exemplars. Ara, ja n’hi ha més de 2.000.

Les últimes vaques de la reina

El nou propòsit de Feliu és recuperar la vaca de la reina, la raça menorquina més autèntica i de la qual en queden només una trentena d’exemplars. El paper de Toni hi és fonamental, perquè es troba en possessió de Chocolate, el darrer bou que queda. N’hi havia un altre a Menorca, però va morir fa poc, víctima d’una tuberculina. Toni explica que es va poder guardar semen d’aquest exemplar “gràcies a la feina desinteressada de dos menorquins”. Aquest mateix mes, Feliu extraurà semen de Chocolate “per si li passa res”. Aquest cop, tindrà l’ajuda de la Conselleria, tot i que, oficialment, aquesta raça no està reconeguda com a autòctona, sinó com a “conjunt mestís”.

Mentre Feliu acaba les feines amb les vaques, Calafat explica que a Balears hi ha unes 18 o 22 races autòctones i unes 11.500 espècies i varietats locals. “Per ser unes illes tan petites, som de les que tenim més biodiversitat, però no ho valoram”, es lamenta.

Feliu torna de tancar les vaques i indica que és hora d’anar a la UIB, on un cop per setmana participen en un mercat ecològic. “Si no fos per la venda directa, seríem morts”, reconeix. “El futur?”, es demana. “Sigui bo o dolent, jo continuaré igual”, diu. “Els pagesos sempre sobrevivim”, afegeix, amb orgull.

stats