Dossier 02/06/2013

Testimoni d'un milicià de Hezbol·lah que combat a Síria: "L'ordre és lluitar fins al final"

Un milicià de Hezbol·lah al front de Qusair explica la implicació del grup a Síria

Ethel Bonet
3 min
Una dona libanesa amb el retrat del seu fill, milicià de Hezbol·lah, mort a Damasc.

Hermel (líban)Al Jafar no l'intimiden les condemnes internacionals per la participació de Hezbol·lah en la guerra a Síria, ni les amenaces de l'Exèrcit Sirià Lliure, que ha desafiat de prendre represàlies contra el Partit de Déu en territori libanès. Aquest combatent xiïta de 21 anys assegura que seguirà lluitant fins al final perquè així "ho ha ordenat Hassan Nasral·lah", líder de Hezbol·lah. "La nostra missió és combatre amb el règim d'Al-Assad per recuperar Qusair", insisteix.

El Jafar, que utilitza un nom fals, milita a les files del moviment des que tenia 16 anys. "Jo admiro el xeic Nasral·lah perquè és l'únic líder àrab que ha desafiat Israel. El meu desig és servir Hezbol·lah", subratlla el milicià xiïta, que va rebre entrenament durant tres anys i en fa dos que està lluitant dins de Síria. Els seus dos germans petits també estan sent entrenats. "La meva família se sentirà orgullosa si moro com un màrtir", matisa.

Hezbol·lah es preocupa de cuidar les famílies dels seus soldats caiguts. Els dóna una ajuda mensual de 1.000 dòlars com a compensació, s'encarrega de comprar un habitatge a les que no tenen casa pròpia i els paga les despeses d'hospitalització i les medicines.

Una guerra sectària

Aquest combatent de la localitat de Hermel, a 14 quilòmetres de la frontera amb Síria, assegura que "milers de partidaris" del moviment de resistència xiïta s'han inscrit per anar a lluitar contra els takfiris (apòstates musulmans) a Síria.

Al principi la presència de Hezbol·lah es limitava als llogarrets sirians fronterers, on viuen uns 40.000 libanesos, i al centre de peregrinació xiïta de Saida Zeinab, als afores de Damasc. Aquestes localitats són de majoria cristiana, però conviuen amb xiïtes del Líban. "Quan hi vam arribar, els vilatans ens van rebre tirant arròs i pètals de roses en gratitud per la nostra protecció", explica el combatent xiïta, abans d'afegir que "molts cristians s'han convertit al xiisme".

L'assalt a Qusair va canviar la implicació de Hezbol·lah i des de fa setmanes, segons la premsa local, "uns 1.700 milicians" del grup xiïta libanès donen suport a les tropes d'elit de la Guàrdia Republicana en la que s'ha batejat com la mare de totes les batalles .

El Jafar desconeix el nombre exacte de combatents de Hezbol·lah, però assegura que mig miler han sortit des de Hermel. Des que va esclatar fa un mes l'assalt a Qusair, la carretera que va des de Hermel fins a aquesta localitat, de poc més de 25 quilòmetres, s'ha convertit en un punt de trànsit de centenars de vehicles totterreny plens d'homes de Hezbol·lah per donar suport a les tropes del règim en l'ofensiva. "Amb l'ajuda de Déu prendrem la ciutat en un mes", afirma optimista el milicià xiïta. Segons Hezbol·lah, "el règim ha recuperat el 70% del territori".

La Bekaa, una vall disputada

L'Exèrcit Sirià Lliure va anunciar divendres passat que enviaria 1.000 combatents addicionals per donar suport a les tropes opositores a Qusair. Malgrat els intensos bombardejos del règim sirià, els rebels resisteixen ferotgement a la ciutat perquè saben que si la perden es tallarà la ruta més important de subministraments i municions que provenen del Líban. La majoria de mercaderies i armes que es porten a Síria arriben a través de la localitat fronterera d'Arsal, l'única de majoria sunnita a la vall de la Bekaa, controlada pel moviment xiïta.

"L'Aràbia Saudita i Qatar estan posant molts diners a Arsal per construir mesquites salafistes i enviar jihadistes a Síria per lluitar contra les tropes del règim i Hezbol·lah", condemna el Jafar.

La lluita a Qusair s'està tornant cada vegada més sectària, i sunnites -sirians, libanesos i d'altres països àrabs- estan lluitant contra combatents xiïtes de Hezbol·lah i de la secta minoritària alauita, la branca xiïta a la qual pertany el president Al-Assad. "Hi ha jihadistes libis, egipcis, iraquians, fins i tot europeus -britànics, francesos i txetxens-. I també de l'Afganistan i el Pakistan", afirma el Jafar, abans d'afegir que ell ha vist, fins i tot, "cinc dones líbies combatent a Qusair".

Armes químiques

El Jafar assegura que els combatents del Front Al-Nusra estan liderant les operacions rebels. "Estan ben entrenats en la guerra de guerrilles urbana. Són ferotges i sanguinaris. Sembla com si no tinguessin por de morir", puntualitza. Per això reconeix que estan trobant dificultats a l'hora d'atacar-los perquè "els rebels han construït túnels per escapolir-se entre els edificis". "Uns túnels per on pot arribar a passar un vehicle gran", detalla.

"Els jihadistes utilitzen els civils com a escuts humans", denuncia el combatent. També sospita que els salafistes de Qusair estan utilitzant armes químiques: "Alguns companys estan ingressats a l'hospital de Baalbek [a la vall de la Bekaa] per problemes respiratoris".

stats