LA MORATÒRIA, AL CLAVEGUERAM
Balears 06/05/2017

Llucmajor reclamarà una nova moratòria

El Consistori al·lega que la ubicació de tres urbanitzacions sobre coves dificulta les tasques

J.v.
2 min
Vallgornera és una de les tres urbanitzacions de Llucmajor que encara no disposen de xarxa de clavegueram i on podria quedar prohibit l’atorgament de llicències.

PalmaL’Ajuntament de Llucmajor és un dels més pessimistes pel que fa al compliment de l’anomenada ‘moratòria del clavegueram’. El municipi té tres urbanitzacions afectades: Cala Pi, Vallgornera i es Pas, on hi ha 417 persones censades. El regidor d’Urbanisme, Jaume Tomàs (MÉS per Mallorca), admet que “probablement no hi arribarem a temps perquè els terminis són els que són”, i avança que pensa demanar una nova moratòria.

Tomàs es mostra molt crític amb els terminis establerts per la Llei d’avaluació d’impacte ambiental i considera que “estan capgirats”. “Varen donar un any per fer el projecte i dos per a la licitació. Un projecte d’aquestes característiques és impossible de fer en un any. En canvi, dos anys per licitar les obres, no en veig el perquè”, lamenta, i assegura que un projecte, per complicat que sigui, mai es torba tant a licitar-se. “La contradicció és que diuen un any per al projecte i dos per a la licitació. I hauria de ser al revés”, hi insisteix. En el cas específic del municipi, s’hi afegeix un factor que encara ho complica més: la protecció ambiental.

‘Foradar’ un LIC

Davall aquestes urbanitzacions, hi ha un important conjunt de coves i galeries subterrànies, qualificades com a monument natural, un “problema afegit” per la seva condició de LIC (Lloc d’Importància Comunitària), que obliga a planejar una xarxa de baix impacte, molt menor del que va suposar, evidentment, la construcció a la superfície. La condició de LIC, diu Tomàs, obliga a trametre el projecte a la Unió Europea perquè n’informi favoreblement. El regidor ecosobiranista considera que amb aquesta circumstància n’hi ha prou perquè la Conselleria entengui que, en aquest cas específic, és raonable atorgar un nou termini per completar el projecte. “No és el mateix haver de fer un projecte com aquest, que ocupa molta superfície en un LIC, que no un llogaret amb 100 cases que potser sí que en un any pot fer el projecte”, hi insisteix. Tomàs assenyala que entre les urbanitzacions acumulen un miler de solars. La que està més construïda és Cala Pi, que ja ha urbanitzat més de la meitat del sòl urbanitzable; Vallgornera ha esgotat més o manco la meitat del sòl disponible, mentre que es Pas és la que disposa de més capacitat de créixer, perquè només s’hi ha construït entre un 10% o un 15%, segons dades del Consistori.

En paral·lel, s’estan fent les feines en el projecte de la depuradora. Novament, el regidor lamenta l’actitud del Govern: “Hem tingut contactes amb la Conselleria, amb Abaqua, i ens han dit que suport moral i tècnic, tal vegada sí que ens en donaran, pero que amb el tema econòmic, no hi comptem, que és un problema nostre i que ens les hem d’arreglar”, afirma.

stats