3 preguntes a Santiago Niño Becerra 3 preguntes a Josep Oliver , CATEDRÀTIC D'ECONOMIA DE L'IQSCATEDRÀTIC D'ECONOMIA DE LA UAB
Dossier 05/06/2013

"L'atur no ha millorat si restem l'efecte estacional" "Estem superant el pitjor de la crisi"

2 min

¿La reducció dels registres d'atur al maig és un brot verd?

De cap manera. Això no ha baixat gens i són els polítics (de tots els colors) els que s'aferren a qualsevol cosa. Si s'extreu l'efecte estacional, som on érem i el missatge que arriba és que ni tan sols el turisme està disposat a contractar amb força aquest any. Passaran amb el que tinguin.

És un miratge, doncs?

Tots els organismes internacionals ens situen a finals d'aquest any amb un atur per sobre del del 2012. Per tant, l'única tendència que s'observa és que el mercat de treball encara està molt deteriorat i la demanda de treball a la baixa.

¿Els minijobs o el contracte únic són part de la solució?

Els minijobs poden fer baixar la taxa d'atur -del 27% a Espanya-, però cal pensar que es pot tractar de feines de, per exemple, tres hores al mes. El contracte únic no serveix per a Espanya, on moltes feines són cícliques.

Com s'ha de llegir la davallada de l'atur del mes passat?

Aquest cop el govern té raó, estem al final del pitjor d'aquesta segona crisi que va esclatar el 2011 amb el temor al rescat d'Espanya. Es pot dir que ens apropem on érem llavors, que tornem a la casella de sortida.

¿Veu un mercat laboral amb tendència a la remuntada?

La millora del maig és, sens dubte, estacional i empesa pel turisme. El quart trimestre de l'any encara el tancarem amb destrucció neta d'ocupació, però la lectura positiva és que serà més lleu que fa un any. Tots els indicadors ho suggereixen.

¿És favorable a crear els minijobs a Espanya?

La clau perquè les empreses contractin és que hi hagi activitat. Fins que no generem ocupació no tindrà sentit obrir aquest debat. Ara ja ho tenen molt fàcil, ja que hi ha contractes temporals i a temps parcial amb indemnitzacions baixes.

stats