26/03/2015

Governs units en el dolor per les víctimes

3 min
François Hollande, Angela Merkel, Mariano Rajoy i Artur Mas van fer pinya ahir a Seyne-les-Alpes, la localitat francesa on hi ha el centre de comandament dels equips d’emergència implicats en les tasques de rescat.

BarcelonaFotografia d’unitat institucional al més alt nivell en el lloc de la catàstrofe. François Hollande, Angela Merkel, Mariano Rajoy i també Artur Mas van coincidir ahir a Seyne-les-Alpes, on van voler traslladar un missatge de solidaritat cap als familiars i amics de les víctimes de l’avió de Germanwings estavellat dilluns als Alps francesos. Solidaritat i també compromís per esbrinar les causes del sinistre i complir ara l’objectiu de trobar les restes de les 150 persones que hi han perdut la vida.

Cap imatge més il·lustrativa d’aquest clima unitari en unes circumstàncies doloroses i excepcionals com la que van representar ahir Mas i Rajoy. Obrint un obligat parèntesi en el seu pols polític, el president de la Generalitat i el cap de l’executiu espanyol van viatjar junts fins a França. A primera hora, Rajoy s’enlairava amb el seu avió oficial, cap a les deu del matí feia escala a Barcelona per recollir Mas i, plegats, completaven el desplaçament fins a Marsella. Des d’allà, en vehicles separats, es van dirigir per carretera fins a Seyne-les-Alpes, a escassos quilòmetres del punt exacte on es va precipitar l’Airbus A320.

En aquest indret les autoritats franceses han instal·lat el centre de comandament dels equips de seguretat i emergència encarregats de recuperar les restes de les víctimes i investigar les causes del sinistre. Poc abans que Mas i Rajoy hi arribessin, cap a les 14.15 hores, ja trepitjaven el terreny Hollande i Merkel, que s’hi havien desplaçat en helicòpter. Els responsables del dispositiu de rescat, autoritats locals, comandaments de les forces de seguretat, militars i serveis d’emergència van rebre els mandataris en una gran esplanada, des d’on els helicòpters marxen cap a l’escarpada zona on es va produir l’impacte.

Els màxims representants institucionals van poder rebre unes primeres explicacions sobre les tasques de rescat iniciades dilluns mateix, van saludar alguns membres dels equips que hi treballen i van conversar amb familiars de víctimes que ja s’havien acostat fins a Seyne-les-Alpes. En total van estar-se prop de tres hores al poble, on van visitar la capella ardent, instal·lada al gimnàs d’un centre juvenil, i van signar en el llibre de condols. Posteriorment, van accedir per carretera a una zona encara més pròxima al lloc de l’impacte, des d’on van comprovar els esfereïdors efectes de la caiguda de l’aparell.

Compareixença a tres bandes

Per cloure la visita, Hollande, Merkel i Rajoy van intervenir davant els mitjans de comunicació en una nau industrial habilitada per a la compareixença, que es va quedar petita per acollir els centenars de redactors, fotògrafs i càmeres de televisió que seguien l’esdeveniment. A falta de poder donar respostes sobre les causes de la tragèdia, tots tres van esforçar-se a transmetre un missatge de màxima col·laboració per resoldre els interrogants, localitzar les restes humanes i donar escalf a les famílies que hi han perdut algú.

“Estem units pel mateix dolor”, va assegurar la cancellera alemanya, amb cara compungida, intentant pair el xoc. A l’avió sinistrat hi viatjaven, segons Germanwings, 72 persones de nacionalitat alemanya. “Són hores difícils”, insistia Merkel. El president francès va ser l’únic que va donar -amb comptagotes- algun detall de la investigació. Però la compareixença no perseguia cap altre objectiu que refermar la unitat en aquests moments de dolor i apel·lar a la paciència fins a poder esclarir les causes del desastre.

“Necessitem comprendre què ha passat. Ho devem a les famílies i els països afectats. França ha destinat mitjans importants per a la investigació perquè ho puguem saber tot”, va garantir Hollande. L’últim a intervenir va ser Rajoy, que va traslladar a les famílies el condol en nom del seu govern i també en el del president de la Generalitat. “Cal estar a l’altura de les circumstàncies”, va sentenciar el president del govern espanyol, per a qui ara una de les prioritats és poder identificar i repatriar les restes de les víctimes. “Aquí hi ha tres persones que serem solidàries, treballarem juntes i investigarem juntes”, va afirmar.

Mas, “colpit” per la visita

Mas no va participar en la compareixença dels tres caps d’estat i de govern, però també va voler fer declaracions des de Seyne-les-Alpes, on dilluns a la tarda ja va arribar la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. “Ha sigut molt impactant, molt dur, molt trist i molt colpidor, però sobretot estem pensant en totes les famílies afectades”, va dir Mas. La visita dels responsables institucionals a la zona, segons va afegir, representa un “senyal de respecte” cap a les víctimes. Com a contribució en les tasques d’investigació, Mas va oferir la col·laboració dels Mossos d’Esquadra i va explicar que les imatges de l’avió a l’aeroport del Prat hauran de ser examinades. El pes dels treballs el duran, però, els equips de recerca francesos.

stats