LA MORATÒRIA, AL CLAVEGUERAM
Balears 06/05/2017

Estellencs, sense connexió i sense normes subsidiàries

L’Ajuntament no té previst redactar un projecte per al nucli es Port per la complexitat de la instal·lació

C. Buades
2 min
Es Port d’Estellencs no està connectat a una depuradora, però des de l’Ajuntament asseguren que, tanmateix, no s’hi pot construir més.

PalmaEl municipi d’Estellencs té un nucli d’aproximadament 30 habitatges sense xarxa de clavegueram, però l’Ajuntament es veu sense la possibilitat de connectar es Port a una depuradora perquè, de fet, de moment no tenen ni tan sols aprovades les normes urbanístiques municipals.

“Fer la connexió de la xarxa de clavegueram seria impossible perquè s’hauria d’habilitar una instal·lació de bombeig” per tal de fer pujar l’aigua i salvar el desnivell geogràfic des del nucli es Port, assegura Tolo Jover, el batle, qui també recorda que, en qualsevol cas, a la zona, que és un nucli consolidat des de fa dècades, ja no es poden donar més llicències i en aquella àrea “l’únic que es pot fer és anar arreglant a poc a poc”.

Les cases tenen totes fosses sèptiques, “la majoria de les quals estan segellades i tancades, com si fossin construïdes en sòl rústic, per tal d’evitar la contaminació dels aqüífers”, assegura Jover. En qualsevol cas, per a l’Ajuntament, la gravetat de la seva situació urbanística no és aquesta, sinó la paràlisi del municipi perquè no té aprovades unes normes subsidiàries.

“L’arquitecte i actual director general d’Ordenació del Territori del Govern, Luis Corral, ens va redactar les normes subsidiàries, però un resident del municipi va presentar-hi al·legacions perquè part dels seus marges havien de convertir-se, segons el traçat de les normes, en aparcament, i ell demanava una modificació de les línies”, conta el batle.

“Quan la jutgessa es va mirar el cas, va assegurar que a les normes no hi havia cap errada, però que, per aprovar-les, faltava incloure en el projecte un document economicofinancer que és el que justifica les expropiacions” i, després d’això, “les normes varen caure”.

Segons explica el batle, aquesta decisió judicial va donar-se al començament d’aquesta legislatura i, a partir d’aquell moment, es va haver de començar el planejament urbanístic “des de zero”. Jover critica que, amb el canvi de color polític a les institucions el 2015, es varen canviar les normes i “ara volen que siguem encara més restrictius”.

Consell de Mallorca

Des del Consistori asseguren que la seva intenció no és criticar ni un Govern ni l’anterior, sinó la impossibilitat de redactar les normes, i recorden que, en qualsevol cas, qui ha de donar el vistiplau a les noves és el Consell de Mallorca i no l’Ajuntament.

“A mi em queden dos anys de batle i tenc clar que no ho faré”, explica Jover. El projecte no està ni tan sols previst, tot i que afirma que si l’obliguen a fer-lo, el farà. Això sí, reclama que li facin arribar les ajudes necessàries, perquè és una inversió costosa en general, però en el cas d’Estellencs també complexa per la geografia del municipi.

Tot i així, el batle proclama que ell és “el primer que no vol contaminar” i apunta que actualment les cases tenen les infraestructures necessàries per no contaminar aigües potables.

stats