Barceló: “El turisme ha de repartir millor la riquesa”

El vicepresident anuncia que escoltarà tots els sectors i que l’ecotaxa l’han de pagar tots els visitants

Imma Benito no vol perdre pistonada. Després de quatre anys marcant el pas al Govern i sobretot a la Conselleria de Turisme, la presidenta dels hotelers no es va perdre el debat d’investidura i tampoc ahir la presa de possessió del nou Executiu. En acabar, com sol ser habitual, va mantenir un intercanvi d’impressions amb el nou titular de Turisme, Biel Barceló, a qui va oferir tot tipus de col·laboració per tal “d’aconseguir el millor per al turisme, cosa que ens importa molt a tots”, va sentenciar Benito.

Barceló ja li va anunciar que hi haurà contactes formals ben aviat, perquè té intenció de prendre el pols al sector. Sap que algunes de les decisions que prendrà el nou Executiu, a partir dels compromisos adquirits, com és l’impost turístic, “no agradaran als hotelers, ho sabem, però de totes maneres aquest govern no prendrà cap decisió important sense una anàlisi en profunditat i sense dialogar i escoltar tot el sector”, va anunciar.

Això sí, Barceló va emfatitzar que “la Conselleria de Turisme serà la de tot el sector. Ens asseurem amb restauració, petits comerços, lloguer turístici, per descomptat, amb els hotelers. Són un sector molt important, però un. I hem de poder millorar el producte turístic amb una estratègia que beneficiï tothom”.

La taxa turística, un dels ‘acords pel canvi’, serà un dels esculls segurs amb el poderós sector hoteler. El conseller vol que dins el 2016 estigui enllestit el projecte i, per tant, no hi ha temps a perdre: “Iniciarem una consulta i un debat social, tal com ens hi comprometérem. És un element prou important com per fer-ho. I per nosaltres, un requisit important és que la paguin tots els turistes. Per descomptat, es cobri on es cobri, no ha d’afectar els residents, però no ha de ser una taxa que gravi només els que s’allotgen en els hotels”, va dir ahir.

En aquest sentit, Barceló vol incloure l’oferta d’allotjament vinculada al lloguer turístic, “perquè són tan turistes com els altres, però, clar, per fer això primer hem de veure com es pot regular tota aquesta oferta, sobretot els plurifamiliars, que ara mateix no els inclou l’ordenament jurídic turístic”, va explicar.

Regular el lloguer turístic i controlar millor el tot inclòs, que tants perjudicis provoca a l’oferta complementària, són alguns altres dels objectius que Biel Barceló es posa com a prioritaris. Sense oblidar que també és titular d’Economia i que vol posar en marxa una revisió del model perquè “el turisme ha de repartir millor la riquesa”.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF