CRISI LABORAL UNA TREVA
Dossier 05/06/2013

Balears genera ocupació per primera vegada en cinc anys

Els contractes de la temporada turística treuen 8.000 persones de l'atur, el millor registre de l'Estat

J. Perelló/ E.freixa
3 min
REDUCCIÓ ESPERADA 
 El turisme impulsa la contractació en els serveis i confirma la davallada a l'atur que el Ministeri ja havia avançat fa dies.

Palma/barcelonaL'atur va baixar a Balears al maig en 7.917 persones respecte del mes anterior, cosa que va suposar una caiguda de la desocupació del 9,42%, el major descens percentual registrat en tot l'Estat espanyol, segons les dades donades a conèixer ahir pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

Balears ha estat l'única comunitat autònoma espanyola on l'atur va disminuir si es compara el maig d'enguany amb el de 2012; en totes les altres comunitats va augmentar. En concret, la desocupació va baixar en un any a les Illes en 6.390 persones, un 7,74% menys davant la pujada del conjunt d'Espanya del 3,75%. Les Illes són, per tant, l'única comunitat que suporta la comparació amb el 2012, ja que l'atur ha anat mes a mes per sota del de l'any passat.

Temporals

El risc que la millora dels mesos d'estiu es trunqui cap a finals d'any i l'atur torni a créixer és la lectura que en fan els economistes. De fet, els contractes que van crear-se el mes passat així ho fan preveure, perquè van ser essencialment temporals i caducaran un cop davalli de nou l'activitat en el sector serveis. La contractació indefinida va suposar el 7,4% del total, un mínim històric a Espanya des del 1997.

Una dada positiva, en canvi, va ser l'increment en l'afiliació a la Seguretat Social. El nombre mitjà d'afiliats va augmentar al maig a Balears amb 45.313 persones respecte de l'abril, fet que va suposar una pujada de l'11,80%, el major creixement registrat a Espanya tant en termes absoluts com percentuals.

La xifra d'ocupats a les Illes al maig es va xifrar en 429.482 persones, segons les dades publicades ahir pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. A Espanya, el nombre mitjà d'afiliats a la Seguretat Social va créixer amb 134.660 persones al maig (per tercer mes consecutiu) respecte d'abril, amb la qual cosa va situar la xifra d'ocupats en 16.367.013, la xifra més alta de l'any.

El creixement acumulat de l'afiliació mitjana a la Seguretat Social en els últims tres mesos (març, abril i maig) suposa la incorporació de 216.265 ocupats al sistema, que va pujar amb 134.600 persones, la major remuntada dels darrers sis anys, també empès pel creixement d'afiliats a l'hostaleria.

El conseller d'Economia i Competitivitat, Joaquín García, va dir que les dades de l'atur i de l'afiliació a la Seguretat Social de maig són "enormement positives", tot i que va voler donar un missatge de relativa prudència, perquè "no es pot abaixar la guàrdia" en el camí de la recuperació econòmica de les Illes Balears.

Amb ocasió d'una pregunta parlamentària, García va destacar un rosari de dades positives, com que Balears torna als nivells de creació d'ocupació neta de 2008 i que és l'única comunitat on puja l'afiliació a la Seguretat Social en termes interanuals.

Els sindicats UGT i CCOO han valorat la caiguda de l'atur i l'augment de l'afiliació a la Seguretat Social a les Illes al maig, però han destacat que els nous llocs de treball són precaris i temporals. UGT ha valorat que a les Balears es comenci a crear ocupació, ja que al maig el nombre mitjà de cotitzants a la Seguretat Social s'incrementà amb 4.399 persones respecte del mateix mes de 2012, però assegurà que els nous llocs de treball són "precaris i sense drets".

Rajoy

La bona dada d'afiliació va ser una de les que Mariano Rajoy va fer valer per parlar amb certa "esperança" del panorama del mercat de treball el mes passat. Segons va dir, el resultat ratifica l'estratègia econòmica de l'executiu que avui defensarà a Brussel·les.

Els economistes, per la seva banda, van posar en quarantena la dada i van avisar que encara és prest perquè el govern parli d'un canvi de tendència en el mapa laboral. De fet, l'executiu de Mariano Rajoy va rebre un toc d'alerta de tres Nobel d'economia que van demanar que Espanya prioritzi la rebaixa de l'atur per sobre de la del dèficit. Eric Maskin, Finn Erling Kydland i Christopher Pissarides -Nobel el 2007, el 2010 i el 2004 respectivament- van advertir que la prioritat de Rajoy ha de ser que la gent treballi i no "obsessionar-se" amb el deute.

La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) va recriminar ahir que la millora "puntual" freni l'executiu del PP de fer altres reformes per reactivar el mercat laboral. És una demanda similar a la que arriba des de fa setmanes des de les organitzacions empresarials.

stats