UNA NOVA ADDICCIÓ
Dossier 20/01/2018

Alerta per l’aparició de joves amb ludopatia a Balears

La Conselleria de Salut i l’Institut Balear de la Joventut ja n’han atès els primers casos

Lluís Felipe Lorenzo
3 min
Alerta per l’aparició de joves amb ludopatia a Balears

PalmaEl Govern de les Illes Balears està en alerta per l’aparició de joves amb ludopatia.

Per una banda, les Unitats de Conductes Addictives (UCA) de les Illes Balears varen atendre durant l’any 2016 un total de 5.316 persones. 236 d’aquests casos(4,43 %) varen ser per addiccions sense substància classificades, per problemes amb joc patològic, ús d’internet i d’altres. D’aquestes 236 persones, un 58,47% tenien problemes de joc patològic, i un 84,05 % eren homes.

A l’UCA Jove (que depèn del Servei de Salut i que atén joves de 14 a 21 anys, de les 95 persones ateses per conductes addictives sense substància el 2016 predomina l’atenció al jove amb problemes amb l’ús d’internet, amb un 90,52 % (un total de 86), seguit d’un 9,47 % (9 joves) per problemes amb el joc patològic.

La Direcció General de Salut Pública i Participació en el Pla d’addiccions i drogodependències de les Illes Balears (PADIB) vol conscienciar sobre conductes problemàtiques derivades del mal ús de tecnologies com ara els jocs en línia, els videojocs o les xarxes socials.

Per prevenir-ne l’abús, el PADIB recorda que és important el paper de la família per propiciar-ne un ús responsable fomentant la comunicació familiar, establint regles i horaris. Més enllà de l’addicció a internet, a les xarxes socials, i als jocs en línia, l’Institut Balear de la Joventut està preocupat perquè s’han detectat nous casos de joves ludòpates. Molts queden dins l’àmbit familiar, però mitjançant els instituts i els policies tutors ja es coneix la proliferació d’aquestes addiccions en alguns joves, tot i que encara és molt minoritària.

Tallers per educar els joves

El director de l’Institut Balear de la Joventut, Joan Ferrà, indica que “a la Conselleria de Cultura ens preocupa que el món digital on viuen molt els joves i del qual no hi ha tornada enrere esdevingui un espai de risc per a aquest col·lectiu on es produeixin fets com l’addicció al joc”. Per aquest motiu, Ferrà afirma que “mitjançant tallers, fomentam l’adquisició d’habilitats que facin que els joves puguin fer un ús enriquidor i gratificant de la xarxa”.

A més dels casos de ludopatia, el Govern segueix l’“ús d’internet per part dels alumnes d’ESO de les Illes Balears”, sobre el qual la Fundació Bit, a través de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació, ha fet un estudi. Les dades, obtingudes a partir de 2.696 respostes d’una mostra de 2.843 alumnes d’entre 10 i 15 anys de 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO de 30 centres educatius de les Illes Balears, indiquen que l’acció de xatejar és la més realitzada fora del centre educatiu, atès que un 71% de menors afirma que ho fa diàriament. A aquesta activitat la segueixen les de mirar vídeos i escoltar música (62,5%) i, en tercer lloc, navegar per les xarxes socials (amb un 38,6%). Pel que fa al temps de connexió entre setmana, 1 de cada 4 alumnes passa més de 4 hores al dia a internet. Els caps de setmana aquesta dada arriba a un 35,5% dels alumnes.

Així i tot, la coordinadora de la Xarxa InfoJove Ajo Monzó afirma que “l’ús d’internet no ens ha de preocupar tant com el seu mal ús i, sobretot, ens han de preocupar molt els casos de ludopaties, atès que aquest any 2017 n’hem detectat als instituts de Mallorca dos nous casos”.

“Hi havia 60 joves dins una sala de joc”

G.L.M és un antic treballador del sector que feia reparació de màquines de joc als salons. “Hi vaig deixar de fer feina perquè de sobte, hi va haver un augment espectacular del nombre de joves que hi jugaven i vaig voler canviar de vida”.

G.L.M. recorda que “un vespre de cap setmana arribaven a passar per una sala de joc 60 joves que després de jugar anaven de bauxa al passeig Marítim de Palma. Alguns eren recollits pels pares a les 7 h, després que s’haguessin jugat el que havien obtingut amb la venda de joies i mòbils familiars”.

stats