SANT ANTONI 2018
Balears 14/01/2018

Albopàs, els dimonis de foc que es llueixen sempre en dissabte

Ahir vespre l’espectacle de correfocs dels dimonis d’Albopàs i el so dels tambors de la seva batucada varen encendre, com cada any, la plaça Major de sa Pobla

Jaume Ribas
2 min
Toni Fernández, Lari Crespí i Carlota i Isabella Guàrdia, després d’un assaig.

Sa PoblaLa revetla de Sant Antoni és sempre dia 16 de gener, de manera que cada any cau en un dia diferent del calendari. La colla de dimonis de foc d’Albopàs, però, celebren sempre el seu dia gran la nit del dissabte abans de la revetla. Ahir vespre l’espectacle de correfocs dels dimonis d’Albopàs i el so dels tambors de la seva batucada varen encendre, com cada any, la plaça Major de sa Pobla.

Hereus d’Antoni Torrens

La colla de dimonis de foc d’Albopàs fou creada per Antoni Torrens el 1998. Torrens és també l’impulsor de la festa de Sant Antoni a Gràcia, que cada any a finals de gener du desenes de poblers a reviure la festa 15 dies més tard en aquest barri barceloní.

Va ser precisament a Barcelona on Antoni Torrens va descobrir els correfocs. Li va semblar que fer una cosa similar a sa Pobla seria “una manera de poder moure i fer participar els joves” en la festa. Dit i fet, Torrens va impulsar la creació dels Dimonis d’Albopàs amb l’actual cap de la colla, Manolo Fernández. “Vàrem ser una de les primeres colles de Mallorca i voltàrem per tota l’illa fent correfocs sense cobrar mai més que el material”, recorda Antoni Torrens.

Una part important de la colla d’Albopàs és la batucada. Aquest conjunt de músics evolucionen directament de la colla de tamborers, que també fou una creació impulsada per Antoni Torrens i que originalment feien sonar la seva percussió per la festa de Santa Margalida, a l’estiu. Toni Fernández, és un dels percussionistes de la batucada. Per ell i els seus companys, afirma, és “tot un honor” tocar per les festes, però alhora reconeix que “es passen molts de nervis”.

stats