MÚSICA
Cultura 25/04/2013

Xeic! presenten els seus "batecs combatius" a l'Apolo

Xavier Cervantes
2 min

Barcelona.Xeic!, la banda de Rasquera que va debutar fa cinc anys amb un àlbum homònim, actuen aquest dijous a la sala Apolo de Barcelona per presentar les tretze cançons de Batecs (2013). Aquest nou disc, el quart de la seva trajectòria, representa un canvi important per al grup. Mantenen el to combatiu -"els batecs combatius", diuen- i l'esperit d'Obrint Pas i Betagarri -el seu cantant col·labora en una cançó- com a referents, però ho expressen amb noves eines. D'entrada, hi ha un nou cantant, Aitor Cugat. "Buscàvem un cantant que només fos cantant i que es dediqués a fer de nexe entre el públic i el grup", explica el baixista Albert Ballester.

Després de Sirga (2011), un disc dedicat a la poesia de les terres de l'Ebre, tenien ganes de "renovar material" i de parlar de temes d'actualitat que els inquieten. "Cada cançó vol reflectir el que una persona pot anar sentint dia a dia. Hi ha cançons que parlen d'il·lusió, d'esperança, d'enyorances...", diu Cugat. Per fer més entenedor el missatge, identifiquen cada cançó amb un concepte, de la justícia al record, passant per l'optimisme o la ràbia. També han buscat que el contingut sigui "més global, més de país", per arribar a més gent, a diferència dels altres discos, en què estaven "més enfocats a la gent de la Ribera d'Ebre", diu Ballester.

Musicalment, han treballat el so amb Triku, productor de Betagarri i Obrint Pas, i el resultat és una presència més vigorosa de les guitarres, com ja deixen clar en el primer tema, Quart de segon . "Volíem aquest so més guitarrer", admet Ballester.

El rapsoda Màrius Serra

Una altra novetat del disc és la col·laboració de Màrius Serra a la cançó Tornarem , una crida a la defensa de la llengua. "Ens vam entendre molt bé -diu Ballester-. Ell havia fet el manifest del Correllengua, i quan vam demanar-li la col·laboració de seguida va dir que sí".

stats