Agenda cultural
Cultura 19/08/2022

Vuit propostes culturals per gaudir els pròxims dies

Música, teatre, cinema i molt més a l'agenda cultural de l'ARA Balears

4 min
Il Giardino Armonico.

Il Giardino Armonico

Festival de Pollença

El Festival de Pollença sempre ha defensat que és de primer nivell;però tampoc cal defensar-ho perquè la programació ho justifica. El pròxim concert l’oferiran els músics d’Il Giardino Armonico, un dels conjunts d’instruments d’època més rellevants del món. El seu repertori, centrat entre els segles XVII i XVIII, sempre ha rebut els elogis de la crítica i del públic. Ara viatjaran fins a Pollença, amb el seu director –i també expert i domador de les flautes– Giovanni Antonini. La solista Patricia Kopatchinskaja, al violí, també farà les delícies del públic amb la seva particular manera d’enfrontar-se a les partitures. S’invocarà Vivaldi, en aquest concert. 

TEATRE

‘Qui cu qui que quina’

Nom Provisional

La companyia Nom Provisional arriba al nord de Mallorca amb la funció Qui cu qui que quina. Els artistes Joan Pallàs i Eva Camps demostraran que tots els cossos vius tenen electricitat. Intèrprets i públic veuran què passa quan dues persones es connecten i quines altres maneres hi ha de relacionar-se. La seva complicitat els guiarà per nous mons que apareixen quan dues persones estan connectades. Un joc de connexions entre els artistes, una màquina i les persones assistents. La companyia va ser guardonada com a Millor Companyia Emergent en els premis Zirkòlika 2019.

Davant l’església de Cala de Sant Vicenç (carrer de Joaquim Sorolla, 2. Pollença). Dissabte, 20 d’agost, a les 19.30 hores. Gratuït.

‘Bernat’

Jeroni Obrador Rosselló

Una comèdia d’embolics, metateatral, que escenifica cinc textos de Bernat Vidal i Tomàs, reconegut per la generació dels cinquanta i l’escola de Santanyí com a mestre i peça clau per a la renovació literària de les Illes. Quico, Jacqueline i Miquel Àngel són la família de protagonistes que discuteixen el muntatge de l’obra de teatre i la interpretació dels poemes de l’autor sobre Miró i Lorca. Molta merda!, que diuen al teatre.

Teatre Romà de Pollentia (Alcúdia). Divendres, 26 d’agost, a les 22.00 h. Gratuït.

MÚSICA

Tanxugueiras

Nit de Foliada

Les estrelles actuals de la música tradicional gallega són les Tanxugueiras: les cantareiras Sabela Maneiro, Aida Tarrío i Olaia Maneiro. Arriben a Mallorca de la mà del festival de la Fundació Mallorca Literària la Lluna en Vers i aprofiten l’avinentesa per organitzar una gran Nit de foliada. Així, abans de les Tanxuguerias (a les 21.30 h) sonarà el duet gallec format per Laura LaMontagne & PicoAmperio, amb sons que conjuguen la tradició galaicoportuguesa amb l’electrònica. En aquest concert hi haurà servei de bar i barra.

Puig de Consolació (Sant Joan). Dissabte, 20 d’agost, a les 20 hores. 25 euros.

Travis Birds

‘La Costa de los Mosquitos’

La cantautora madrilenya Travis Birds –que amaga el seu nom real perquè ja no s’hi sent representada– ve a Mallorca convidada per SonsDeNit. Presentarà en directe el seu darrer treball discogràfic, La Costa de los Mosquitos. La seva és una història de resiliència, la d’algú que amb 19 anys va deixar de fer tot el que s’esperava que fes per esbrinar què volia realment. Autodidacta amb la guitarra, la seva proposta és un mirall del seu gust divers i ampli per la música de tots els gèneres. Diuen que el directe és un dels seus forts, suggerent, de veu potent i esquinçada. Només hi ha una manera de comprovar-ho:ser al concert de SonsDeNit.

Claustre de Sant Bonaventura (c/ de Fra Joan Garau, 2. Llucmajor). Dissabte, 20 d’agost, a les 21 h. 20 euros.

Martín García García

Festival Chopin de Valldemossa

El pianista Martín García García va néixer a Gijón el 1996. Va iniciar els estudis musicals a cinc anys i ben prest va començar a despuntar amb l’instrument. Ha guanyat premis en nombrosos concursos d’àmbit estatal i de fora, entre els quals destaquen el primer premi del Concurs Internacional de Piano de Cleveland del 2021 i el tercer premi en el XVIII Concurs Chopin de Varsòvia (2021). De fet, és el primer pianista espanyol guardonat en concurs a Varsòvia. També va rebre el premi especial atorgat per l’Orquestra Nacional Filharmònica de Varsòvia a la millor interpretació d’un concert. El públic illenc i visitant de Mallorca podrà gaudir de la seva tècnica i interpretació en el marc del festival Chopin de Valldemossa. El programa del recital està compost per obres de Chopin, però també algunes de Bach, Liszt, Schubert i Rachmaninov.

La Cartoixa de Valldemossa. Diumenge, 21 d’agost, a les 21.30 hores. 15 euros.

Henri Texier

Mallorca Jazz sa Pobla

Arriba el concert final de l’edició d’aquest estiu del festival Mallorca Jazz sa Pobla, que un any més ha omplit dimarts rere dimarts el parc de Can Cirera Prim de música i espectadors. L’encarregat de cloure el programa és el contrabaixista i cantant francès Henri Texier. El concert promet –i ho avala més de mig segle de trajectòria– una bona dosi de jazz experimental, qualitat i sorpreses. Seran amb ell a l’escenari de Can Cirera Prim Sébastien Texier (saxòfon i clarinet), Nguyên Lê (guitarra), Gautier Garrigue (bateria) i Emmanuel Borghi (piano).

Parc de Can Cirera Prim (sa Pobla). Dimarts, 23 d’agost, a les 22 hores. 10 euros.

Cinema a la fresca

‘Nebraska’

Alexander Payne

El cinema a la fresca de Cort inclou la projecció de Nebraska, una comèdia dramàtica d’Alexander Payne protagonitzada per Bruce Dern i Will Forte.

Ses Voltes (Palma). Dimecres, 24 d’agost, a les 21.30 hores. Gratuït.

stats