Agenda cultural
Cultura 26/08/2022

Vuit activitats culturals per gaudir els pròxims dies

Aquestes són les propostes culturals de l'ARA Balears

4 min
Alanaire.

Alanaire

‘Albor’

Varen ser al Primavera Sound –a la programació de Primavera a la ciutat– de Barcelona i al Mallorca Live Festival de Calvià. No és poca cosa, tenint en compte que varen debutar l’any passat amb l’EP Carta, apadrinats per Joan Miquel Oliver. Alanaire és un grup de nova creació, però que aplega músics que han passat per altres bandes i que tenen formació musical. Aquest mes de juny varen presentar Albor, el seu primer disc de llarga durada. Ara, Laura i Pau Serra, Joan Pérez-Villegas i Leire Corpas es retrobaran amb el públic de l’illa en un concert que faran en el marc de la programació SonsDeNit. Una oportunitat per descobrir la potent i particular atmosfera d’aquesta banda.

TEATRE

‘Kryptonita’

laPermanent

Kryptonita és una obra crua. És una peça de teatre contemporani escrita per Pau Coya –que també hi actua– i dirigida per Rebeca del Fresno. El text planteja la història de dos joves homosexuals que es coneixen en un centre religiós de teràpies de reorientació sexual. L’obra de teatre és una denúncia d’aquestes teràpies. L’elenc inclou Adrià Vicens, Pau Pascual i María Marín; completen l’equip creatiu Sara Mingolla (espais sonors), Pau Nieto (vestuari) i Joan Fullana (il·luminació). Es tracta d’una peça amb un to fosc, tens i dramàtic, amb algunes escletxes per a la comèdia. El muntatge també incorpora moments de coreografia i dansa. Ara s’estrena en el marc del festival S’Illo i el mes de setembre arribarà al Principal de Palma. No es recomana que la vegin menors de 16 anys.

Teatre Principal de Santanyí (c/ del Bisbe Verger, 38). Dissabte, 27 d’agost, a les 21 hores. 10 euros.

‘Quitarse el sombrero’

Cia. Coloradas

El festival S’Illo ha programat algunes peces de teatre familiar, per tal que tots els públics puguin gaudir del teatre i les arts escèniques. Quitarse el sombrero és una d’aquestes peces. Posa la mirada damunt les dones de la Generació del 27, les anomenades sinsombrero. Aquest espectacle de la companyia Coloradas es concep en el marc d’una residència artística de Sa Talaia, gràcies a una beca del teatre Principal de Palma. Com que el muntatge encara no està acabat, després de la funció es farà un col·loqui amb el públic, amb l’objectiu de tenir feedback.

Teatre Principal de Santanyí (c/ del Bisbe Verger, 38). Diumenge, 28 d’agost, a les 11.00 hores. 5 euros.

‘Felicidad’

Puerto Teatro

La companyia colombiana Puerto Teatro aterra a Santanyí amb una peça sobre les dones, les arrels socials i la manipulació política de l´aigua. L’actriu Tatiana Calderón recita aquest monòleg, Felicidad, carregat de drama i crítica social amb relació a la desviació dels rius de Colòmbia.

Sa Talaia (c/ de les Pedreres 10). Dilluns, 29 d’agost, a les 20.30h. 10 euros.

‘El caçador d’imatges’

Sergi Buka

El barceloní Sergi Buka és un dels il·lusionistes amb més projecció internacional. Es fa dir, en aquest espectacle, caçador d’imatges. És un mag i llanternista que recorre el món a la recerca d’una misteriosa imatge que, fa temps, el va captivar. Aconseguirà captivar, ell, el públic amb l’encanteri de la llum?

Teatre Principal de Maó (costa d’en Deià, 40). Dimecres, 31 d’agost, a les 20.00 hores. 15 euros.

MÚSICA

Magalí Sare

‘Esponja’

Esponja (2022) és el segon disc de la cantautora Magalí Sare, de Cerdanyola del Vallès. El presentarà en format quartet a Mallorca en el marc del festival la Lluna en Vers de la Fundació Mallorca Literària. En aquest àlbum desmembra i presenta en forma de cançons bocins de la seva personalitat, o millor dit: va descobrint (al públic, i també a ella mateixa) moments, etapes, processos i espais que han estat clau en el desenvolupament de la seva personalitat. S’hi combinen diferents estils musicals, des del jazz fins al flamenc, passant pel pop. En l’actuació hi intervindrà també el cantant portuguès Salvador Sobral.

Casa Llorenç Villalonga (carrer de Bonaire, 25. Binissalem). Dissabte, 27 d’agost, a les 21.00 hores. Entre 12 i 15 euros.

Orquestra Nacional

Festival de Pollença

L’Orquestra Nacional d’Espanya torna a Mallorca, després d’haver actuat en l’edició de l’any 1974 del Festival de Pollença. David Afkam, el director titular i artístic, dirigirà el concert amb Christian Tetzlaff com a violí solista. Serà el concert que clausurarà el 61è Festival de Pollença, que va arrancar a principis del mes d’agost. El repertori inclou obres de Mendelssohn, però també l’estrena absoluta de l’obertura Pollença, una obra creada pel manacorí Antoni Parera Fons.

Claustre del Convent de Sant Domingo (carrer de Guillem Cifre de Colonya, s/n. Pollença). Dissabte, 27 d’agost, a les 22.00 hores. Entre 25 i 30 euros.

Eudald Buch

Festival Chopin de Valldemossa

Format a l’Escolania de Montserrat i a la Chetham’s School of Music de Manchester, Eudald Buch (1997) també ha estudiat amb Vladislav Bronevetzky a l’Escola Superior de Música de Catalunya i amb Elisso Virsaladze al Conservatori Txaikovski de Moscou, i encara continua en formació. El mes de novembre passat va ser distingit amb el Premi El Primer Palau atorgat pel Palau de la Música Catalana. El seu darrer disc, publicat el 2014, inclou una selecció de peces de Ravel, Chopin i Liszt. El seu serà el darrer concert de l’edició d’enguany del Festival Chopin de Valldemossa, pel qual han passat els pianistes Aimi Kobayashi, Alexei Volodin i Martín García. I fins a l’estiu que ve!

La Cartoixa de Valldemossa. Diumenge, 28 d’agost, a les 21.30 h. 15 euros.   

stats