Memòria Històrica

Trump, Meloni, Orbán, Abascal i el "Vamos a volver al 36" de la festa de Vox

Diferents entitats de memòria reivindiquen que la Fiscalia General de l'Estat investigui els fets

4 min
El primer ministre polac, Mateusz Morawiecki amb el president de Vox, Santiago Abascal

Barcelona"¡Vamos a volver al 36!" Així comença i acaba la cançó que ha cantat un trio dalt l'escenari de la trobada que està celebrant aquest cap de setmana Vox a Madrid i que ha comptat aquest diumenge amb intervencions de Donald Trump, Giorgia Meloni i Viktor Orbán, entre d'altres. La cançó, entre altres coses, ataca feministes, progressistes o homosexuals, i titlla les esquerres de "pajilleros del sofá". El trio també presumeix de tenir presència a les xarxes socials i, des d'allà, fer enfadar els qui anomena "comunistes". Assegura que les esquerres d'avui són el Front Popular, la coalició de diferents partits d'esquerres que es va crear el 1936 i que va guanyar les eleccions espanyoles. Mesos després es va produir el cop d'estat contra aquest govern escollit democràticament i va començar la Guerra Civil.

L'extrema dreta espanyola ha volgut exhibir múscul en un moment en què els problemes interns i les enquestes no l'acompanyen, a diferència del que està passant en altres països europeus. Precisament per això s'ha fet envoltar dels seus aliats al món. La probable futura primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha estat una de les grans atraccions de l'acte: "No tingueu por del conte mainstream. La gent ja no accepta la mediació del missatge i vol anar a la font de les notícies. I quan ens escolten entenen que no som monstres".

Aquest és, de fet, l'objectiu de la ultradreta: fugir de la imatge de llop amb pell de xai. Per fer-ho, una successió de proclames a favor de la gent "normal", la que més està patint els efectes de la inflació, i l'enumeració de la llarga llista d'"enemics de la pàtria". Les multinacionals (les estrangeres, perquè ningú tingui la temptació de situar-hi Inditex), la majoria de mitjans de comunicació, alguns banquers, les elits "que viuen del BOE", els okupes, els immigrants il·legals, els "fanàtics ambientals", els que promouen "la ideologia de gènere" i, per tornar de nou al 36, els "sindicats de classe" i, evidentment, els "comunistes" i els "separatistes". Pel volum de l'esbroncada, el president espanyol, Pedro Sánchez, és qui encarna millor els valors de tots ells plegats.

Vista general al Viva 22 de Vox amb Santiago Abascal a l'escenari.

Seguint el relat dels diferents oradors, si els carrers d'Espanya, d'Europa i del món no són segurs és, en primer lloc, per culpa del multiculturalisme i les "fronteres obertes": "Porten l'horror als nostres carrers i posen fi a la prosperitat de les nostres famílies", ha exclamat el president de Vox, Santiago Abascal, que minuts abans havia rebut un copet a l'esquena de l'expresident dels Estats Units Donald Trump: "Gràcies, Santiago, per la increïble feina que has fet. Hem de garantir la protecció de les fronteres".

Al primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki –l'únic que ha acudit físicament a Madrid– li hauria encantat ser espanyol si no hagués nascut a Polònia. La seva dona, diu, és fan de la música de Julio Iglesias, però també una enamorada de la cançó La camisa negra, de Juanes. El cantant colombià –de qui Vox ja va versionar el seu senzill A Dios le pido– va negar al seu dia que la cançó tingués res a veure amb els camises negres, els grups d'acció violenta lleials al dictador italià Benito Mussolini. Per tornar-li la floreta, a Abascal se li ha acudit lloar Polònia assegurant que ell, si no hagués nascut a Espanya, li hauria agradat ser "polaco", obviant les connotacions que aquesta paraula té especialment en les concentracions de l'extrema dreta.

Una oda contra la Unió Europea

L'altre gran enemic de les "nacions sobiranes" és la Unió Europea i els seus "buròcrates". Meloni, Morawiecki i Abascal els han posat en el punt de mira, fent crides al proteccionisme (econòmic però també cultural), acusant-los de mentir i reclamant la recuperació de sobirania per als estats. La UE, diuen, ha de tornar a comptar amb els valors de la "tradició" i deixar de banda projectes d'integració que consideren que no li corresponen.

Obviant antigues aliances, han carregat amb duresa contra Vladímir Putin i la seva guerra a Ucraïna, tot i que també aquí han aprofitat per responsabilitzar la Unió Europea i alguns governs estatals per haver-se deixat seduir pel gas rus i per haver-se "lligat a la Xina". Davant d'aquests polítics que han "traït" els ciutadans i recordant la llarga llista d'enemics de la pàtria, Vox, Germans d'Itàlia, el trumpisme, l'Hongria d'Orbán o l'expresident colombià Álvaro Uribe, recepten extrema dreta.

Intervenció de la Fiscalia?

Diferents entitats de memòria han posat el crit al cel per tot el que s'ha arribat a sentir en el míting de Vox, començant per la cançó reivindicativa del 36. L'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica demana directament que sigui la Fiscalia General de l'Estat la que ho investigui i que la Secretaria de Memòria de l'Estat exerceixi com a denunciant perquè es tracta d'un presumpte delicte d'incitació a l'odi.

La nova llei de memòria espanyola especifica que es pot perseguir una fundació o entitat que faci apologia del franquisme, però només judicialment es pot extingir. L'apologia del franquisme no es considera delicte. Es va intentar introduir al Codi Penal, però la iniciativa es va veure frustrada per les institucions judicials perquè es va considerar que vulneraria la llibertat d'expressió i ideològica. A diferència del nazisme, el franquisme no es considera, a Espanya, que cometés un crim contra la humanitat.

A la mateixa festa, Vox, aquest cap de setmana, dona lliçons d'història (amb la seva particular visió) i organitza uns Sanfermines infantils. 

stats