ARQUEOLOGIA
Cultura 19/06/2013

Es podrà visitar la pedrera romana del Mèdol a Tarragona

Es mostrarà tot el procés, des de l'extracció de la pedra fins al seu ús final en monuments, com les muralles o l'amfiteatre dels segles I i II dC

Acn
2 min
La pedrera del Mèdol a Tarragona / ACN

TarragonaLa pedrera romana del Mèdol, a Tarragona, es podrà visitar a partir de la tardor. Arqueòlegs i geòlegs es troben sobre el terreny per habilitar un itinerari que permetrà recórrer l'espai a peu en unes dues hores. S'han talat 200 arbres i s'ha retirat l'espessa vegetació que cobria tota la zona, d'unes 11 hectàrees. De fet, un incendi l'any 2010 va permetre treure a la llum fronts fins aleshores desconeguts. La pedrera està situada arran de l'AP-7, a tocar d'una àrea de servei que porta el seu nom i on s'està fent un centre d'interpretació.

El Mèdol és la principal pedrera romana de Catalunya, declarada Patrimoni de la Humanitat. La visita mostrarà tot el procés d'extracció de la pedra fins al seu ús final en monuments com les muralles, l'amfiteatre i el circ –dels segles I i II dC–. La pedra es portava per la Via Augusta, que, en part, coincideix amb el traçat de l'actual AP-7. Tot i que amb llargs períodes d'interrupció, va tenir ús fins als anys 50 del segle XX. De la pedrera destaca una imponent agulla, única a tot l'Imperi Romà, testimoni de la seva fondària original. Els experts reconeixen, però, que encara planen molts interrogants. Hi ha un bloc gegantí del qual es desconeix l'ús que tenia per als romans, uns misteriosos forats en un altre bloc que semblen nínxols i àmbits que s'haurien fet servir com abocadors de talles a l'àrea més allunyada del clot. Al clot és on s'alça l'agulla de pedra no excavada, de 16 metres d'altura, que durant la tala d'arbres s'ha protegit amb una bastida.

L'itinerari recorrerà el clot i tota l'antiga zona d'extracció de pedra a través de senderons de grava amb alguns trams de desnivell, que oferirà diversos punts de mirador i un observatori on el visitant podrà fer-hi una aturada. "Es caminarà per les parts que donaran més visió, i també es podrà baixar al clot, però aquesta zona s'haurà de regular d'alguna manera per evitar danys a l'agulla", ha exposat el director del projecte, Josep Albert Adell.

El recorregut se senyalitzarà amb codis QR, en concordança amb la informació i els audiovisuals que es projectaran al centre d'interpretació, que actualment ja s'està construint, annex a l'àrea de servei de l'AP-7. Així, l'objectiu és que el visitant primer entri al centre d'interpretació, amb un vestíbul i una sala de projeccions per a 100 persones, i després enfili els 800 metres de camí que el dirigiran cap al paratge de la pedrera.

Per tal que no sols els conductors de l'autopista puguin visitar les restes, també s'habilitarà un accés des de la N-340. Abertis invertirà 1,5 milions d'euros en la rehabilitació de la pedrera del Mèdol en un acord amb el departament de Cultura i l'Ajuntament de Tarragona. El director general d'Abertis Autopistes, Josep Lluís Giménez, ha anunciat l'obertura del paratge a la visita pública per al darrer trimestre d'enguany.

stats