EL LLIBRE DE LA SETMANA
Cultura 08/02/2012

La vida extraordinària de Charles Dickens

Joaquim Armengol
3 min
La vida extraordinària de Charles Dickens

Al voltant de la figura apassionant de Charles Dickens s'hi han desplegat muntanyes de llibres que n'esbossen l'aparença o n'estudien l'obra, vacil·lacions intel·lectuals que van des de l'assaig literari fins al tempteig biogràfic. Dickens ha generat més de cent biografies, moltes introbables i descatalogades, la majoria encara s'han de traduir de l'anglès, però de tot aquest monticle en sobresurt la de Peter Ackroyd: Dickens. El observador solitario , publicada en dos volums l'any 1990. Cal fer referència sempre a la de John Foster, The life of Charles Dickens , confident i amic personal de l'escriptor, que és la biografia primigènia i fonamental, d'on brollen les altres, i que té l'encant del testimoni en vida. D'aquest document impagable se'n serveix honestament Ackroyd per conformar la seva biografia, molt més extensa, afinada i completa.

Qui agafi el llibre no el podrà pas deixar. I és que Peter Ackroyd és un excel·lent narrador. Té un do especial per donar a la biografia un aire d'autèntica aventura personal, en què un mateix queda, sense gairebé adonar-se'n, a la pell del protagonista, la de Charles Dickens. És, en aquest sentit, una biografia que es viu, i en el transcurs d'aquesta vida única i sensacional es percep la sensació d'estar contemplant el fons d'un mateix. Enmig d'unes pàgines tan abundoses i emocionants s'hi descobreix, més que l'escriptor públic i reconegut mundialment, el Charles Dickens de pell viva, l'home íntim, el maniàtic de l'ordre, el dominant i disciplinat, l'estricte victorià, l'humà contradictori, el crític ferotge, l'incapaç de suportar imprecacions vulgars, el que viu la passió de dos mons -el real i l'imaginari-, el primer autor professional, el passejant incansable, l'amic, el viatger inquiet, l'actor aficionat al teatre, el nen humiliat, l'home públic que esdevé celebritat mundial, el fundador de diaris, el defensor de causes justes, el fill, el marit, l'amant, el pare i l'escriptor més important d'Anglaterra des que Shakespeare va expirar.

I no obstant això, l'agitació d'una vida tan plena no deixa d'intrigar el subtítol que Peter Ackroyd posa a la biografia: Dickens. Un observador solitario. Charles Dickens, solitari? Algú que està fascinat per la idea de família i les relacions que se'n deriven? ¿Sent pare de deu fills, amb una família nombrosíssima i delirant, muller, sogres, familiars diversos, amistats, la companyia del teatre, lectors, escriptors, intel·lectuals, editors, il·lustradors…? Un misteri profund que es va revelant a mesura que transcorre la vida apassionant de l'escriptor. Ackroyd aplega algunes intuïcions que explicarien, d'alguna manera, d'on sorgeix el món i la complexa personalitat de Dickens: el pes rellevant d'una infància desgraciada, el talent dramàtic sorgit de la seva manera de ser, el gust per les imitacions, la fascinació pel gest, l'humor corrosiu, la gràcia per riure's d'ell mateix..., al costat d'una nostàlgia evocadora i un amor incondicional a la vida, trets que amiden el fons psicològic de l'extraordinària obra literària. Les novel·les de Dickens són superbes recreacions de la vida, del món infantil i adolescent que va viure, plantejades des de la protesta, la fascinació, l'humor i la sensibilitat que el caracteritzen. És a dir, una meravellosa connexió entre la imaginació i la realitat. ¿L'obra de qualsevol gran artista pot ser aliena al món que l'envolta? Amb Dickens això resulta inextricable: la malla entre realitat circumdant i ficció és tan fascinant com múltiple. Per això cal interpretar les obres literàries de Dickens en funció dels esdeveniments de la seva vida.

Peter Ackroyd no fa un estudi literari de les novel·les de Dickens, sinó que acompanya el lector en el seu plantejament i sorgiment, en les dificultats i l'escriptura, i revela la singularitat i el valor de cada obra. De fet, podem dir que descobreix la màgia de Dickens: l'origen de la seva força creadora. Evocadora lucidesa. Peter Ackroyd veu Dickens com un poeta, algú que dota de simbolisme un món propi i que cala a fons en l'imaginari del lector. Justament és el que produeix la lectura de Dickens. El observador solitario , un efecte de lluminosa pertorbació.

stats