Llibertat d'expressió

La Fiscalia belga torna a demanar l'extradició de Valtònyc

El ministeri públic presenta un últim recurs contra el dictamen del Tribunal de Gant que rebutjava l'euroordre contra el raper

ARA
2 min
El raper mallorquí Valtònyc arribant al Tribunal d'Apel·lació de Gant el 9 de juny de 2020

BarcelonaLa Fiscalia belga no es resigna a veure Valtònyc en llibertat. Després que el Tribunal d'Apel·lació de Gant considerés que els delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona "no són punibles segons la llei belga" i rebutgés l'euroordre contra el raper, el ministeri públic belga insisteix en demanar l'extradició del raper i ja ha presentat les al·legacions del seu últim recurs al Tribunal de Cassació. La Fiscalia belga argumenta que el Tribunal de Gant no va justificar prou la seva sentència i demana l'aplicació de l'euroordre contra Valtonyc, àlies de Josep Miquel Arenas.

La defensa del músic haurà de rebatre aquests arguments per escrit i la vista se celebrarà dimarts que ve al Tribunal de Cassació de Brussel·les. Aquesta seria l'última instància a la qual podria acudir la Fiscalia belga: si el tribunal de Brussel·les rebutja el recurs, l'euroordre contra Valtònyc serà definitivament rebutjada. En cas contrari, l'acceptació del recurs obligaria el Tribunal d'Apel·lació de Gant a reobrir el cas i revisar la sentència en funció dels arguments de la Fiscalia.

Un cas tortuós

La justícia espanyola reclama Valtònyc des que l'Audiència Nacional el va condemnar el 2017 a tres anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. El Tribunal Constitucional belga ja havia tombat la llei d'injúries a la Corona del país que hauria pogut permetre l'extradició del raper. També ho va fer el Tribunal de Justícia de la UE, que va determinar que l'euroordre per enaltiment del terrorisme s'havia emès incorrectament. Tanmateix, la Fiscalia belga en representació de l'espanyola mantenia la petició d'extradició pel tercer delicte, el d'amenaces. El 28 de desembre, el Tribunal de Gant va denegar l'extradició pels tres delictes.

stats