Publicitat
Publicitat

LA PROPOSTA CULTURAL

Ute Lemper, l’estrella del Festival de Pollença

I més música, xerrades, presentacions, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ute Lemper / Festival de Pollença

Claustre del Convent de Sant Domingo (c/ de Guillem Cifre de Colonya, s/n. Pollença) / 22 h

 

La cantant alemanya Ute Lemper arriba al 54è Festival pollencí amb l’espectacle ‘Last tango in Berlin’. L’acompanyen Vana Gierig (piano) i Víctor Hugo Villena (bandoneó). La vetlada començarà amb temes del compositor Kurt Weill i cançons del cabaret berlinès. Continua amb l'univers poètic de la cançó francesa, en el qual l’artista ha destacat per la interpretació de temes que en el seu moment van popularitzar Edith Piaf o Jacques Brel. Tanca l’actuació amb el món argentí de la mà del tango d’Astor Piazzolla. A partir de 30 euros.


Roberto Fonseca / Mallorca Jazz sa Pobla

Plaça Major de sa Pobla / 22.30 h

 

El pianista cubà és un dels millors ambaixadors de la tradició i modernitat de les sonoritats afrocubanes. Arriba a Mallorca en format trio acompanyat de Ramsés Rodríguez (bateria) i Yandy Martínez (contrabaix). Gratuït.

 

'Hairspray' / Musical

Auditòrium de Palma (passeig Marítim, 18) / De dia 4 a dia 7 a les 21.30 h; dia 8 a les 19 h i dia 9 a les 21.30 h

 

Un dels musicals més famosos de Broadway, guanyador de vuit premis Tony en la gala de 2003 i adaptat en infinitat de produccions, arriba a Palma. Tracy Turnblad és una al·lota grassoneta amb un gran pentinat i un cor encara més gran. La seva passió és ballar; el seu somni, aparèixer a 'El Show de Corny Collins', el programa de ball televisat més famós de Baltimore. Tracy sembla perfecta per al programa, però pareix poc probable que la seleccionin pel seu aspecte. A partir de 20 euros.


'Acorar' / Teatre

Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor / 22 h

 

Obra de Produccions Ferro dirigida per Rafel Duran i amb text i interpretació de Joan Gomila. És una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels mallorquins partint d'una jornada de matances. 'Acorar' es va estrenar el 2011 i de llavors ençà ha rebut diversos premis i ha fet una gira exitosa arreu. Entrada: 14 euros.


'El barri del Cabanyal: gentrificació, degradació i situació actual' / Xerrada

Transitant (c/ del Socors, 16. Palma) / 20 h

 

Membres de l'Ateneu Llibertari del Cabanyal explicaran la situació actual d'aquest barri de València, que pateix un fort procés gentrificador, i assenyalaran els principals projectes que volen desenvolupar-hi empreses i universitats. També contaran com s’està desmembrant el teixit social del Cabanyal mitjançant un procés premeditat de degradació del barri i en quina situació es troba actualment amb el recent canvi de govern. En acabar la xerrada i el possible debat que es pugui generar, hi haurà un sopar vegà per finançar part del viatge dels companys tertulians.

 

'El temps s'esmicola' / Presentació de llibre i documental

Teatre de Capdepera / 21 h

 

Com a part del programa de festes de Sant Roc a Cala Rajada, es presenta el llibre 'El temps s'esmicola. L'exili centreeuropeu a Cala Rajada (1930-1936)', a càrrec de l'Arxiu Municipal i d'Antoni Capellà. S'hi explica que durant la II República, Cala Rajada es convertí en la destinació elegida per un seguit de personatges centreeuropeus, intel·lectuals, artistes, pintors, escriptors... que arribaren a Mallorca fugint de les circumstàncies adverses que hi havia als seus països. De cop i volta, el petit nucli de pescadors duplicà la població i s'omplí de turistes 'especials' que modificaren el ritme de la vida quotidiana. L'estudi d'aquests fets s'ha realitzat des d'un doble vessant: el del lloc d'atracció, Cala Rajada, i el dels països d'origen dels estrangers, per tal d'aconseguir esbrinar el procés amb tota la seva complexitat des de diferents perspectives.  

 

'The hole' / Espectacle musical

Recinte firal de Son Fusteret (camí Vell de Bunyola, s/n. Palma) / Prorrogat fins al diumenge 9 d'agost

Després de tres anys d’una gira d’èxit, arriba a Palma aquest espectacle que combina cabaret, teatre, 'burlesque', circ, música i humor. The Hole reuneix a l’escenari 17 artistes entre acròbates, contorsionistes, cantants i patinadors, a més del mestre de cerimònies, que en aquest cas recau en La Terremoto de Alcorcón. Aquest personatge és l’amfitrió de la festa d’una milionària extravagant i divertida l’amor prohibit de la qual repta els límits de la moral. Amb guió de Secun de la Rosa, The Hole és una idea de Paco León, Yllana i Letsgo. A partir de 22 euros. Consultau-ne els horaris a http://www.theholeshow.com.

 

'After the after' / Exposició

Museu d'Art Contemporani d'Eivissa (ronda de Narcís Puget, s/n. Dalt Vila, Eivissa) / Fins al 4 d'octubre

L'exposició 'After the after' de Douglas Gordon i Tobias Rehberger –que no és la primera vegada que treballen plegats– considera Eivissa com a lloc icònic de l'hedonisme, la festa i la decadència, i examina el 'després', que recorre a la idea de final d'alguna cosa, quan apareix el moment de buit, de paranoia o de solitud. Les obres de l'exposició inclouen vídeo, pintura i escultura i es mostren tant dins dels límits del museu com als voltants de la ciutat.

 

'On són les dones? La il·lusió' / Exposició

Museu de Menorca (c/ del Doctor Guàrdia, s/n. Maó) / Fins al 30 de setembre

'On són les dones? La il·lusió' és una exposició col·lectiva comissariada per Anna Bagur i Nuria Román, i hi participen 23 artistes que treballen a Menorca. Aquesta mostra pretén fer un cop d’ull a l’actual panorama artístic menorquí i té la dona com a fil conductor. Les obres exhibides dialoguen amb peces del fons del museu per tal de reflexionar sobre el lloc que ocupa la dona en la producció artística, especialment en la duta a terme per homes. Els artistes participants són: Carlos Caprani, Antoni Cladera, Jaume Chavala, Jorge Fernández Alday, Carles Gomila, Alfred Hutchinson, Marc Jesus, Ivan Jordà, Hombre López, Piers Jackson, Ricardo Madirolas, Josep Moncada, Florit Nin, Oscar Nin, Peter Pereti, François Perri, Cristòfol Pons, Matías Quetglas, Tomeu Sánchez, Joan Taltavull, Rafel Vidal, Marcel Villier i Biel Calafat.

Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 18.30 a 21 h. I els diumenges, de 10 a 14.30 h. Preu: entrada lliure.

 

'Edèn' / Exposició

Can Fondo (carrer Serra, 13. Alcúdia) / Fins al 6 de setembre

'Edèn' és el títol de l’exposició que Josep Maria Alaminos. Es tracta d’un conjunt de pintures realitzades a partir de la lectura del 'Fèlix o Llibre de meravelles' de Ramon Llull. Com Fèlix, el protagonista de l’obra, l’artista viatja pels deu apartats del llibre (dedicats a Déu, als àngels, al cel, als elements, a les plantes, als metalls, a les bèsties, a l’home, al paradís i a l’infern) i configura el seu particular univers plàstic. Les obres d’Alaminos, carregades d’un gran contingut simbòlic, giren entorn de les idees de repetició i absència, i són plenes de dualitats i tensions, amb elements transferits i estampats, ordenats i caòtics, estàtics i dinàmics, transitant per l’espai i esdevenint composicions que transmeten, finalment, serenitat i profunditat. L’ésser humà, eix central en les obres de Llull i Alaminos, camina per un món inabastable i es relaciona amb l’univers que l’envolta, amb la natura, amb la terra, amb l’aigua, amb les plantes, amb la resta d’individus, en un viatge a la recerca de la veritat, de la llibertat, de la llum, del paradís.

L'horari de l'exposició és dimarts, dissabte i diumenge, de 10.30 a 13.30 h, i de dimarts a dissabte, de 17.30 a 20.30 h.

 

'Força de gravetat' / Exposició

Església del convent de Sant Domingo de Pollença / Fins al 25 de setembre

'Força de gravetat' és una instal·lació de l’artista Astrid Colomar amb la curadoria de Georgina Sas en un projecte carregat d’associacions simbòliques. Un videodocument corprenedor, una escenografia suspesa, una expressió sonora brutal i una pintura que es transforma dia rere dia. De la proposta se n’extreu una delectació visual allunyada de qualsevol pensament racional, es connecta la força creativa de la Terra en una cosmovisió personal i en un joc de vermells visibles a l’ull humà.

L'horari de l'exposició és de dimarts a dissabte d'11 a 13.30 h i de 18 a 22 h i diumenge d'11 a 13.30 h.

 

'De vorera a vorera' / Exposició itinerant

Can Prohens-Casa de Cultura (Felanitx) / Fins al 9 d'agost

A Felanitx comença la itinerància de l'exposició 'De vorera a vorera', en la qual set artistes marroquins i set de mallorquins mostren el seu art. Hi participen Mohamed Agass, de Casablanca; Aboubaker Benkhadra, de Sefrou; Ouissam Yousfi, també de Sefrou; Drissia Aouididden, de Fes; Khalid Chriki, també de Fes; Rachid Chaarir, de Casablanca, i Danae Hadrouiji, de Chefchaouen. Els mallorquins són: Aina Llull, de Sant Llorenç; Alexandre Clariana, de Palma; Miquel Sebastián, de Felanitx; Llorenç Garrit, de Santanyí; Maria Huerga, de Manacor; Pere Bennassar, de Felanitx, i Mireia Oliver, també de Felanitx.

 

'El plaer de pintar (II)' / Exposició

Centre Cap Vermell (c/ de l'Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 14 d'agost

El polifacètic Jaume Fuster reprèn la seva sèrie d'aquarel·les a 'El plaer de pintar (II)', que es podrà veure fins al 14 d'agost. A més a més, l'autor mateix serà cada dia a la sala d'exposicions de les 19 h a les 20 h.

 

'Ulls del temps' / Exposició

Museu de Manacor / Fins al 12 de setembre

L'exposició 'Ulls del temps' es tracta d'una col·lecció de fotografies fetes a Mallorca entre el 1956 i el 1970 pels autors nord-americans Tom i Cordelia Weedon (pare i filla). Són instantànies majoritàriament preses a la serra de Tramuntana, especialment a Sóller i Fornalutx. L'exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Arxiu del So i la Imatge del Consell de Mallorca. 'Ulls del temps' estarà oberta al públic fins al 12 de setembre amb la idea de ser un atractiu turístic
en època estiuenca. L'horari serà de dilluns a dissabte de 9.30 a 14 h. Els diumenges i dimarts, tancat.

 

'Coordenades' / Exposició

Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem / Fins al 31 d'agost

El Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem acull l’exposició col·lectiva d’obra gràfica 'Coordenades', en què participen dotze artistes: Toni Salom, Toni Jordi, Aina Cortés Pinya, Lucía Parra, Carmen Bermejo, Julio León, Romina Biglieri, Marga Nicolau, Toni Aguilar, Sol, Eva Murillo i María Julia Bennassar. L’exposició es podrà visitar fins dia 31 d’agost, de dilluns a divendres de 18 a 21 hores.

És el segon pic que un grup d’artistes reunits al taller de Julio León exposa els seus treballs gràfics al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem. La primera exposició, 'Cobre A2', es va realitzar al 2012. Tres anys després, amb baixes i noves incorporacions, presentam a Can Gelabert el que suposa tot un any de treball de cada un dels artistes presents en aquesta nova exposició, un any d’experimentació, pensament i treball amb diferents procediments i tècniques de gravat. Un any intens, laboriós i complex, però increïblement creatiu. El planeta comú dels participants es troba a Algaida, al taller del Torculari del gravador Julio León, que tutoritza el projecte individual de cada artista participant.

 

'Cartografia històrica de les Illes Balears' / Exposició

Planta noble de l’Ajuntament de Pollença

Podeu gaudir d’una bona mostra de mapes i cartes nàutiques gràcies a l’exposició ‘Cartografia històrica de les Illes Balears’, amb peces provinents de la Col·lecció Michael Pietroni. El conjunt de la col·lecció cartogràfica de Michael Pietroni té un gran valor històric, la major part de la qual representen, parcialment o totalment, les Illes Balears, ja sigui en exclusiva o en el context del Mediterrani. Les seves dates extremes van des del 1482, any de la impressió del mapa Hispania de Ptolomeu, fins al 1794, en què està datat el mapa de John Armstrong titulat 'A correct map of the Island of Minorca'. Horari: de dilluns a divendres de 9 h a 14 h.

 

'Picasso i Reventós: dos contes (1947)' / Exposició

Museu Fundació Joan March (c/ de Sant Miquel, 11. Palma) / Fins al 17 d'octubre

A través de l'artista Ángel Fernández de Soto (1882-1938), l'escriptor Ramon Raventós conegué Picasso, i tots dos mantingueren una estreta relació. Després de la mort de Raventós, l'any 1923, Picasso, gran admirador del seu estil literari, intentà que la seva obra no fos oblidada. Quan, ja exiliat a París, el malagueny conegué Ferran Canyameres i el seu projecte editorial (editar llibres catalans a França), proposà a Canyameres publicar l'obra del seu amic il·lustrada per ell. D'aquesta idea sorgí la publicació Dos contes. El centaure Picador i El capvespre d’un Faune, el primer llibre il·lustrat per Picasso en una llengua distinta del francès, per al qual, el febrer de 1947, el pintor realitzà quatre gravats amb burí, que són els que es mostren en aquesta exposició. Els gravats es titulen 'El naixement del centaure', 'Els oficis del centaure: picador, cavall de tir, mestre d’escola', 'Faune flautista' i 'Episodis de la vida del faune', i incideixen de manera conjunta en una temàtica recurrent en la trajectòria de Picasso: la mitologia grecoromana i els temes mediterranis.

 

'Escultures' de Gerard Matas / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (c/ de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 9 d’agost

Aquesta mostra inclou denou escultures de ferro realitzades entre 2012 i l’actualitat per Gerard Matas (Palma, 1945). Al llarg dels anys ha combinat la pràctica de la pintura i l’escultura, però a partir dels anys 70 es dedicà preferentment a l’escultura.

 

'Michael Najjar. Qui ens donà l'esponja per esborrar tot l'horitzó?' / Exposició

Museu Es Baluard (pl. de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 30 d'agost

 

Michael Najjar (Landau, 1966) és un creador alemany l'obra del qual se centra en elements crucials de la nostra societat moderna dirigida i controlada pels ordinadors i les tecnologies de la informació. La seva estètica futurista s'interroga sobre les transformacions socials originades per la ciència i la tecnologia i cerca reflexions utòpiques i filosòfiques a través de complexes sèries unides temàticament. Des del 2011, Najjar treballa en les sèries 'espai exterior', centrades en els avenços més innovadors al voltant del viatge i l'exploració espacial. L'exposició que es presenta a l'Aljub mostra diversos capítols i situacions del seu ampli entrenament com a astronauta per a la realització del seu propi vol espacial, que serà la part essencial de les actuals sèries. Es tracta de tres vídeos que integren la mostra són 'Equilibrium' (2013), 'Spacewalk' (2013) i 'Skyfall' (2015), que s'exhibeix ara per primera vegada a Espanya. Mostren respectivament Najjar en la seva formació per al vol espacial, en un vol supersònic en un MiG-29; a les profunditats d'un enorme hidrolaboratori a La Ciutat de les Estrelles de Rússia, i en un salt HALO (High Altitude-Low Opening) des d'una altura de 10.000 metres. Aprofitant l'avinentesa, Michael Najjar mateix farà una introducció al seu treball.

 

'Pelea de gallos' / Exposició

Galeria Altair (Sant Jaume, 15. Palma) / Fins al 7 d'agost

La galeria Altair acull l'exposició 'Pelea de gallos': videoart, fotografia i escultura a càrrec de Nando Esteva i Josep Antoni Pérez de Mendiola. 'Pelea de gallos', el primer videoart del fotògraf Nando Esteva, és una metàfora de la vida i la mort gravada en l'emblemàtic edifici Es Sindicat (Felanitx), de la qual Mendiola ha fet una lectura escultòrica. 'Pelea de gallos', bronze en la categoria de videoart de Florence-Shanghai Prize, és també una sèrie fotogràfica en la qual se succeeixen una sèrie de preguntes: Qui no defensa el seu territori personal, el seu territori íntim? Qui no és capaç de lluitar fins a la mort per defensar els seus davant la mirada impassible, espantada, de qui des de la seva gàbia no és capaç d'intervenir en una causa justa per por de perdre el seu estatus, la seva gàbia? Mendiola, que ja col·laborà amb Esteva en l'exposició de la sèrie 'Rostros' a la Misericòrdia (2010 / 2011) i que l'ha acompanyat en la seva evolució creativa, ha traslladat la reflexió i les qüestions que planteja 'Pelea de gallos' a l'escultura amb tres peces engabiades.

 

'El Greco. La mirada de Rusiñol' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 12 d’octubre

‘El Greco. La mirada de Rusiñol’ s'emmarca en la commemoració del quart centenari de la mort d'El Greco i ha estat organitzada amb la col·laboració de la Fundació Francisco Godia. L'exposició destaca l'aportació del pintor i escriptor Santiago Rusiñol (1861-1931) en el procés de revaloració d'El Greco que va tenir lloc a finals del segle XIX. La pintura de Domenico Theotokópulos (1541-1614), ‘El Greco’, no encaixava en la visió academicista dominant en l'art fins a finals del segle XIX. A partir del 1860, els impressionistes s'hi van fixar i, després, una generació d'intel·lectuals propers a la Institució Lliure d'Ensenyament va defensar el seu realisme per proclamar-lo precursor de Velázquez i pare de l'escola pictòrica espanyola. Rusiñol va proposar El Greco com un paradigma de modernitat i l'estendard del seu nou credo artístic. Va reivindicar-ne els valors subjectius i espirituals, i també la força expressiva de les seves obres més originals. Va ser l'emblema de la seva visió renovadora, compartida per Zuloaga i per escriptors com Azorín i Baroja.

 

'El ojo de Miró' / Exposició

Museu Es Baluard (pl. de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 6 de setembre

Com a primera fase de la col·laboració amb Jean Marie del Moral, el museu presenta una selecció d'imatges pertanyents al seu projecte amb Joan Punyet, nét de Miró, titulat 'El ojo de Miró'. Es tracta d'un projecte que se centrarà en Son Abrines, l'estudi construït per Josep Lluís Sert a la finca que l'artista català va comprar abans d'instal·lar-se a Mallorca a finals dels anys cinquanta.

 

'Les reduccions jesuïtes del Paraguai' / Exposició

CaixaFòrum Palma (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 30 d'agost

Aquesta exposició rememora un dels aspectes més fascinants de l'evangelització de les Amèriques. Amb el nom de reduccions o missions es coneix un conjunt de comunitats indígenes de l'Amèrica espanyola: trenta assentaments creats al segle XVII per missioners jesuïtes a la regió del Río de la Plata, al territori actual de l'Argentina, el Paraguai i el Brasil. Per a la seva exhibició a Palma, la mostra es deté en la història de fra Juníper Serra, un dels mallorquins més universals, continuador de les reduccions i que és de plena actualitat per la seva canonització a Roma pel papa Francesc prevista per al pròxim mes de setembre.

 

'On rompen les ones' / Exposició

Centre Cap Vermell (c/ de l'Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 18 d'octubre

El pintor i escultor Joan Bennàssar exhibeix el seu darrer treball, 'On rompen les homes', una mostra escultòrica de peces que cerquen la reflexió a partir de la tensió del cos humà amb el seu espai interior, plenes d’energia creativa, de les emocions que emergeixen descarnades en la manera de modelar les matèries primeres: el fang, el ciment, la pedra.

 

'Cor en brases' / Exposició

La Llonja (plaça de la Llonja, 5. Palma) / Fins a l’1 d’octubre

L’artista alemanya Rebecca Horn inaugura la mostra ‘Cor en brases’ a la Llonja, que inclourà un espectacle sonor a càrrec de Hayden Chisholm.

Amb el títol ‘Cor en brases’, l’artista alemanya de més renom internacional, Rebecca Horn, mostra una obra ‘site specific’ que convida a meditar sobre la tranquil·litat, la inspiració i la llum que ofereix Mallorca, un lloc al qual l’artista viatja freqüentment. Es tracta d’un conjunt escultòric dedicat a Ramon Llull, integrat per una obra central, una escultura de llum de 18 metres d’alçària i 16 escultures que l’envolten.

La instal·lació està composta per materials molt diferents: peces electròniques, miralls, acer, llum, figueres de moro i so, a través dels quals es cristal·litza el missatge i la relació entre el temps i l’espai que té l’artista. Les figueres de moro caracteritzen la presència de l’illa balear, i la música de Hayden Chisholm, creada per a la inauguració de l’exposició, reflecteix els moviments de les escultures.

Rebecca Horn també és una gran poeta. El seu poema 'Cor en brases' pren el títol de l’exposició i diu: “En el blau rotatori de l’embut / l’ull espiral obert / carrega la rabosa el seu ardor per dins. / Flames alades s’enduen la negror de la mort”.

 

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

 

'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 20 de setembre

Aquest divendres a les 19.15 h s'inaugura l'exposició 'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo'. 'Implosió (cel·lular)' es planteja com a resposta de l’escriptor Agustín Fernández Mallo a una Carte blanche sobre la col·lecció permanent d’Es Baluard: un recorregut a través de l’obra ja existent reordenant-ne certs elements claus en una lectura diacrònica i inoculant-ne d’altres. L’espectador d''Implosió (cel·lular)' entrarà a l’exposició i immediatament veurà que en un fotograma perdut d’una pel·lícula de cinema mut de principis del segle XX, 'El secreto de la Pedriza', apareix, precisament el lloc on ara com a visitant es troba: Es Baluard. Aquella pel·lícula, inesperadament, li servirà de guia i relectura de les obres d’art del segle XX i el que duim del segle XXI que conté aquest centre.

 

Etiquetes