Cultura 12/11/2021

Vuit plans culturals (per si plou el cap de setmana)

Teatre, música i altres espectacles a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
‘Alguns dies d’ahir’.

‘Alguns dies d’ahir’

Jordi Casanovas

Els fets que van ocórrer a Catalunya entre els mesos de setembre i octubre de l’any 2017, els de l’1-O, van afectar internament moltes famílies del territori d’una manera o una altra. El dramaturg Jordi Casanovas, que és expert a córrer el risc de dur fets reals actuals a l’escenari (és un dels autors de Jauría, peça sobre la violació en grup a una al·lota als Santfermins del 2016), és qui firma aquesta funció, que tracta l’alteració de la quotidianitat familiar de Rosa, Jaume i els seus fills, Laura i Jofre. El públic veurà que els membres d’aquesta família es retrobaran al menjador de ca seva cinc vegades. Sempre cinc dies després d’algun episodi que va marcar aquells mesos. Míriam Iscla, Abel Folk, Marta Ossó i Francesc Cuéllar són els encarregats d’interpretar la peça, que té com a darrer objectiu reivindicar l’escolta.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte, 13 de novembre, a les 19 h. 22 euros. Teatre Principal de Palma (Riera, 2). Diumenge, 14 de novembre, a les 18 h. Entre 8 i 35 euros.

TEATRE

‘Souvenir’

Souvenir d’espectacles

Continua la gira de Souvenir, obra de teatre que fa un retrat “fred” i “mordaç” del “destructiu model econòmic” de les Illes, el turisme. Així ho expliquen els membres de la companyia Souvenir d’espectacles, que l’han produïda i creada de manera col·lectiva, amb la col·laboració del teatre Principal de Palma. L’ha dirigida Joan Fullana, i està escrita a quatre mans entre Fullana i Miquel Mas. Vivim o malvivim del turisme? Aquesta és la pregunta clau del muntatge. La identitat, la corrupció i el turisme són els temes sobre els quals gira tota la funció. Bel Albertí, Biel Morro, Vicente Villó i Mar Fiol són els intèrprets que revelaran com és la vida que hi ha a Mallorca, més enllà de les idíl·liques postals turístiques, i recitaran algunes de les conseqüències socials, polítiques i paisatgístiques del turisme.

Auditori d’Alcúdia (plaça Mallorca, s/n). Dissabte, 13 de novembre, a les 20 h. 8 euros.

‘Heredarás la lluvia’

L’Om Imprebis

Dos personatges reflexionen sobre el món (la societat, els valors, la ciència...)mentre treballen el fet de ser pacients. I apareix, des d’una escletxa, la paciència. Carles Castillo i Carles Montoliu posen en boca seva pensaments íntims dels seus personatges, a qui Santiago Sánchez dirigeix en directe. Víctor Lucas hi posarà la música en viu. Aquest espectacle és de l’Om Imprebis.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte, 13 de novembre, a les 20.30 hores. Diumenge, dia 14, a les 19 h. 18 euros.

‘Primavera de bèsties’

Miquel Mas Fiol

El debat sobre l’adoctrinament escolar ha arribat a l’escenari de la mà de Miquel Mas Fiol amb el text Primavera de bèsties. La peça, coproduïda pels teatres Principal de Palma i el d’Inca, és una proposta escènica que duu el segell d’Ovnipresents. La dramatúrgia de Mas Fiol va guanyar el premi Pare Colom d’Inca l’any 2020 (abans duia el títol de La classe de les girafes). Després d’estrenar-se a Palma amb un èxit rotund, arriba a Manacor amb gairebé les entrades exhaurides. En aquesta funció, tots els membres de la comunitat educativa surten esquitats quan una professora és acusada d’adoctrinament després d’haver triat una cançó suposadament polèmica al Festival de Primavera que se celebra cada any a la seva escola. Un drama social inspirat en fets reals que interpreten Mercè Sancho, Xavier Frau, Carme Serna, Miquel Àngel Torrens i Caterina Alorda.

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n). Diumenge, 14 de novembre, a les 18.30 hores. 12 euros.

‘Canto jo i...’

La Perla 29

Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà, va ser tot un èxit a les llibreries, i s’ha traduït a més de vint llengües. Guillem Albà i Joan Arqué l’han duit a escena en una màgica proposta que conjuga teatre de gest, text i música en directe. La dramatúrgia és de Clàudia Cedó, i la música, de Judit Neddermann. En aquesta proposta escènica la paraula la tenen dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, niguls i bolets, i fauna que habita entre Camprodon i Prats de Molló. Aquesta producció ha enlluernat el públic. Les recomanacions són que, una vegada asseguts a la butaca, els espectadors permetin que el teatre faci les seves meravelles, que creguin que tot passar.

Teatre Principal de Maó (c/ d’en Deià, 40). Divendres, 19 de novembre, a les 20.30 h. Entre 15 i 25 euros.

MÚSICA

Carlota Cáceres

Fira B!

Un dels concerts programats en el marc de la Fira B! que organitza l’Institut d’Estudis Baleàrics és el de la percussionista Carlota Cáceres. És professora al Conservatori Superior de les Illes Balears i està especialitzada en la interpretació de música contemporània tant sola com en cambra.

Aljub d’Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma). Dissabte, 13 de novembre, a les 17 hores. 5 euros.

Ensemble Illes Sonores

‘Metròpolis’

L’Orquestra Simfònica Illes Balears amplia el seu repertori i, a través de la formació musical Ensemble Illes Sonores, interpretarà peces contemporànies del segle XXI i també del XX. En el marc de la Fira B! 2021, interpretarà Metròpolis, la música per a la pel·lícula de Fritz Lang. El compositor, Martin Matalon, dirigirà els músics.

Son Amar (carretera de Palma-Sóller, km 10). Dissabte, 13 de novembre, a les 21.30 hores. 7 euros.

ALTRES

Mireille Gansel

PEN Català

És filla de jueus refugiats i es va criar en la França de la postguerra. Mireille Gansel és escriptora i traductora –Lleonard Muntaner li ha publicat Traduir com transhumar, traduït per Dolors Udina–. Enguany ha estat reconeguda amb el premi Veu Lliure que atorga el PEN Català. El guardó se li entregarà a Palma en un vermut amb l’autora, Biel Mesquida, Maria Muntaner, Gemma Rodríguez i Josep M. Vidal-Illanes.

Can Alcover (carrer de Sant Alonso, 24. Palma). Dissabte, 13 de novembre, a les 12 hores. Entrada lliure.

stats