Cultura 29/10/2021

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Teatre i música a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
Un moment del concert de Xanguito en el marc del Visit Mallorca Estadi.

‘Canto jo i la muntanya...’

La Perla 29

Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà, va ser tot un èxit a les llibreries, i s’ha traduït a més de vint llengües. Guillem Albà i Joan Arqué l’han duit a escena en una màgica proposta que conjuga teatre de gest, text i música en directe. La dramatúrgia és de Clàudia Cedó, i la música, de Judit Neddermann. Com en les pàgines del llibre, en aquesta proposta escènica la paraula la tenen dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, niguls i bolets, cans i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. Màgica, bella, sorprenent, diferent. Aquesta producció de La Perla 29 ha enlluernat la crítica, i també el públic. Les recomanacions són que, una vegada asseguts a la butaca, els espectadors permetin que el teatre faci les seves meravelles, que creguin que tot passar, deixin seduir-se i confiïn que, més enllà del que coneixem, existeixen altres mons. 

Teatre Principal de Palma (c/ de la Riera, 2). Dissabte, 30 d’octubre,

a les 20 hores. Entre 8 i 35 euros. Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dilluns, 1 de novembre, a les 18.30 hores. 24 euros. 

TEATRE

‘El rei Mides i les metamorfosis’

El Ball de Sant Vito

El rei Mides i les metamorfosis és un espectacle de titelles que introdueix els espectadors més menuts en el gran llibre de la mitologia clàssica Les metamorfosis, d’Ovidi. És una adaptació colorida, didàctica i lúdica que compara les explicacions mitològiques del món amb les científiques. 

Teatre Sans (carrer de Can Sanç, 5. Palma). Dissabte, 30 d’octubre, 19h. 10 euros.

‘Oncle Vània’

Teatre Lliure i Temporada Alta

La funció dirigida pel lituà Oskaras Korsunovas va inaugurar el festival de Girona Temporada Alta, on va rebre bones crítiques i un gran cúmul d’aplaudiments. Són quasi tres hores de teatre en què es trenca la quarta paret constantment;els personatges, fins i tot, parlen directament als espectadors amb les paraules de Txékhov. Julio Manrique, Ivan Benet, Raquel Ferri i la mallorquina Júlia Truyol ballen a l’escenari sota les ordres del lituà, que fa evident la vigència d’aquest text. 

Auditori de Manacor(passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte, 30 d’octubre, a les 19 hores. 24 euros. 

‘Arribar a Orió’

Agnès Llobet

L’escriptora i actriu Agnès Llobet ha estat una de les residents del Centre de Creació Espai El Tub, una iniciativa en col·laboració amb el teatre Principal. Ha fet feina amb la seva primera dramatúrgia, Arribar a Orió, que presentarà per primer pic en públic en forma de lectura dramatitzada. 

Espai el Tub (Institut Balear, 2. Palma). Dissabte, 30 d’octubre, a les 20 h. 10 euros. 

‘Fils de vida’

Iguana Teatre

Una obra de teatre sobre l’estigma xueta a Mallorca. Iguana Teatre presenta aquest espectacle, que forma part d’un projecte temàtic anomenat Trilogia de l’exclusió, que va començar amb Mar de fons i Llum trencada. Vol tenir continuïtat en L’estigma, una segona incursió en la memòria i el present xueta i, finalment, en La invisibilitat, un  futur treball sobre els exclosos del sistema capitalista. Fils de vida es configura a partir dels viatges emocionals pels records familiars de tres personatges marcats per l’estigma xueta. La proposta recopila vivències actuals i documentades per construir tres relats familiars ficcionats, però que beuen directament d’experiències reals. Una altra proposta de la companyia en què la vida i la mort comparteixen el present. Aquesta estrena és una de les activitats que formen part de la celebració dels 35 anys de trajectòria d’Iguana Teatre. 

Teatre del Mar (c. de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte, 30 d’octubre, a les 20.30 h, i diumenge, dia 31, a les 19 h. 18 euros.

MÚSICA

[Concert ajornat per pluja] Reïna, Roig, Salvatge Cor

Joves de Mallorca 

Els Joves de Mallorca per la Llengua han muntat aquest sarau en el marc del pont de Tots Sants. Una vetlada amb música illenca en què sonaran els reconeguts Salvatge Cor i Roig, i un dels darrers grups revelació de l’any 2021, Reïna, amb disc estrenat recentment, anomenat Arts Marcials

Parc Municipal de n’Hereveta (Porreres). Dissabte, 30 d’octubre, a les 21 hores. Entrada gratuïta. Barcelona Clarinet Players

‘Black Pool Suite’

El quartet de clarinets Barcelona Clarinet Players, format per Manuel Martínez, Javier Vilaplana, Martí Guasteví i Alejandro Castillo, presenta Black Pool Suite, una obra musical inspirada en els relats Dubliners de James Joyce, creada pel compositor Joan Vidal (Granollers, 1984). És el sisè disc que publica aquest quartet, un àlbum que s’ha germinat durant la pandèmia i que inclou la col·laboració de Marco Mezquida. 

Orfeó Maonès (c/ de Gràcia, 155. Maó). Dissabte, 30 d’octubre, a partir de les 20 hores. 15 i 17 euros.

‘Il barbiere di Siviglia’

Teatro Sociale di Rigovino

Maó es vestirà de gala per anar a celebrar els 50 anys d’existència de l’associació Amics de l’Òpera de Maó. Per aquest motiu, s’ha programat la funció de l’obra de Gioachino Rossini, que interpretaran els músics de l’Orquestra Simfònica de les Balears, sota la batuta de Michele Gamba. El repartiment d’aquesta producció està encapçalat pel tenor Xabier Anduaga, una de les veus joves més sol·licitades i aclamades de l’escena lírica actual. 

Teatre Principal de Maó (c/ d’en Deià, 40). Diumenge, 31 d’octubre, a les 21 hores. Entre 45 i 170 euros. 

Xanguito

‘Milions d’estrelles’

Un dels grups illencs que més pobles de Mallorca ha visitat aquest darrer any. Les cançó del disc Milions d’estrelles (U98, 2020) i d’altres han acompanyat els set músics del grup els darrers mesos, en els quals han tingut un cor de luxe: el públic fidel que els ha aclamat. Ara, però, la banda anuncia que s’acomiada dels escenaris un temps per tornar amb coses noves. 

Teatre del Born (plaça del Born, s/n. Ciutadella). Dilluns, 1 de novembre, a les 19 hores. 15 euros.

stats