ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 22/02/2013

Una universitat privada d'arts escèniques, a Sitges

Al setembre s'inaugurarà l'Institute of the Arts Barcelona que oferirà graus en anglès

Laura Serra
2 min
Una universitat privada d'arts escèniques, a Sitges

Barcelona.Feia anys que s'estava planificant l'aterratge a Catalunya d'una escola superior d'arts escèniques de capital privat i amb titulacions homologades per la Norwich University of the Arts anglesa. Ahir finalment els seus fundadors, Giles Auckland-Lewis i Mark Lethem, van fer públic el seu ambiciós projecte: l'Institute of the Arts Barcelona (IAB), una universitat especialitzada en interpretació, dansa, música, escenografia i producció teatral i audiovisual que tindrà seu a Sitges. S'instal·larà a l'edifici del Sitges Centre de Disseny, un espai municipal que fins ara servia per a convencions i que es transformarà per acollir l'escola. L'Ajuntament ha signat un lloguer del local per als 10 anys vinents, després dels quals està previst que construeixin un edifici propi.

L'Institut of the Arts neix apadrinat per la Universitat de Norwich i copiarà el model del Liverpool Institute of Performing Arts, un centre fundat el 2001 per Mark Featherstone-Witty amb un mecenes de pes: Paul McCartney. També seran els inversors privats del Regne Unit els que aportaran el capital inicial de l'escola que s'obrirà a Sitges al setembre i que essencialment s'ha de finançar amb les quotes dels estudiants. Segons van explicar ahir, l'IAB oferirà estudis de grau superior, màsters i cursos a temps parcial per a tot tipus de públic, des d'amateur fins a professionals en actiu. El cost dels títols aniran dels 8.500 euros als 10.000 euros. Les classes es faran en anglès perquè el seu objectiu és buscar alumnes de tot el món. De fet, Michael Earley, director del Rose Bruford College, una prestigiosa escola anglesa d'art dramàtic, reconeixia que l'IAB podria ser una competència per a les escoles angleses, que tenen tarifes més cares i ofereixen la mateixa titulació oficial que l'escola que es farà a Sitges.

L'alcalde de la vila, Miquel Forns, va dir que estava orgullós que "una iniciativa del sector privat del món acadèmic i artístic hagi escollit el nostre país" i que la filosofia de l'IAB encaixa amb la "història de Sitges, que ha sigut refugi d'artistes i un taller per desenvolupar la creativitat artística". La "forta comunitat cultural", "l'ambient de riquesa cultural", les "vies de comunicació", el suport local i l'atractiu de Sitges -i del clima- van fer decidir els fundadors a establir-se a Sitges, segons va enumerar Auckland-Lewis.

Cent persones a la plantilla

De moment, l'escola obrirà amb un centenar d'alumnes -ja han començat a publicitar l'Institute of the Arts en els sectors educatius, sobretot a Anglaterra- però en els 10 anys vinents s'espera que n'arribi a tenir fins a 500 en la seu actual. Van assegurar que els professors vindran de tot el món i que, a ple rendiment, l'escola tindrà 100 persones en plantilla. "Serem una de les principals fonts de feina en arts escèniques a escala internacional", va dir ahir el fundador del projecte.

El ganxo per atreure aquests estudiants és el model d'ensenyament d'arts escèniques anglès. El prestigi de Londres i el Regne Unit els serveix de carta de presentació. "Les escoles d'art britàniques són reconegudes mundialment com a llocs d'innovació, empresa i creativitat", deia Auckland-Lewis. Els seus estudis, afirmen, són "tècnics, tutoritzats, emmarcats en la pràctica professional i amb una metodologia concreta per a cada centre".

stats