Cultura 02/10/2020

Troben munició i fragments de crani durant les tasques d'exhumació del cementeri de ses Figueretes, a Eivissa

L’equip tècnic d’ATICS, encarregat de la segona campanya de cerca i exhumació de víctimes de la violència franquista al lloc, ha donat per finalitzada aquest divendres la seva intervenció

Ara Balears
1 min
Imatge d'una de les zones on s'han realitzat les excavacions.

PalmaL’equip tècnic d’ATICS, que s'encarrega de la segona campanya de cerca i exhumació de víctimes de la violència franquista en el cementeri de ses Figueretes, a Eivissa, ha trobat munició de l’època i diversos fragments de crani que tenen fractures perimortals o possibles lesions produïdes per una arma de foc, segons ha informat la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització en un comunicat.

Aquests fragments formen part de concentracions d’ossos desarticulats que originalment eren enterraments, però que ara es troben dispersos per la constant reutilització del cementeri fins al 1980. Després de donar per tancada aquesta segona campanya, l’equip d’ATICS iniciarà l’estudi antropològic i forense d’aquestes restes òssies per mirar de concloure a quants individus pertanyen i quants d’aquests fragments de crani presenten realment lesions perimortals.

Aquestes troballes d’interès s’han localitzat a una profunditat d’entre 80 centímetres i un metre, coincidint amb la cota a la qual es va localitzar la fossa l’any 2018. Durant les tasques de recerca, també s'ha pogut documentar la presència de marques dels impactes de trets d'arma de foc en una paret d'una de les capelles. Això, juntament amb la troballa de diferent tipus de munició, suggereix que els afusellaments es varen produir allà mateix.

El director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera, ha anunciat que estan estudiant la possibilitat de dur a terme una tercera intervenció en el cementeri per "continuar avançant en la possible identificació de fins a 70 víctimes de la repressió franquista". Herrera ha avançat que aquesta tercera intervenció s’inclouria dins el Pla de fosses 2020-2021.

stats