Música
Cultura 04/09/2013

Troben al Japó una gravació perduda de Pau Casals

La cinta recull un concert a Tòquio de l'11 d'abril del 1961

Efe
1 min

TòquioUna gravació perduda d'un concert que Pau Casals va fer durant el seu únic viatge al Japó, el 1961, ha estat trobada juntament amb altres valuoses peces als arxius de la cadena de radiotelevisió TBS. Un portaveu de la cadena ha confirmat avui que, durant els treballs de digitalització de l'arxiu, els experts de TBS van trobar 218 gravacions perdudes de grans figures de la música clàssica, entre els quals es troben Casals, Rostropóvitx i Heifetz.

Les gravacions, monofòniques, encara que de gran qualitat, corresponen a concerts celebrats al Japó als anys 50 i 60. En el cas de Casals, es tracta de la gravació d'un concert celebrat a Tòquio l'11 d'abril del 1961 que va ser dirigit pel músic català i interpretat pel seu deixeble el violoncel·lista Takeichiro Hirai i l'Orquestra Simfònica de Tòquio. Durant el concert, al qual van assistir l'emperador Akihito, llavors príncep hereu, i la seva dona, Michiko, es va interpretar el 'Concert per a violoncel op. 104' de Dvorák, la 'Simfonia núm. 4 op. 129' de Beethoven i el 'Concert per a violoncel op.129' de Schumann.

La cadena TBS no descarta emetre pròximament aquest concert. Totes les gravacions ara descobertes van ser originalment emeses per Ràdio Tòquio, la precursora de la cadena TBS, en el programa de música clàssica 'Hyakuman nin no Ongaku' ('Música per a un milió de persones'), que l'emissora va començar a emetre el 1951.

stats